СРПСКИ НАУЧНИЦИ ДОНЕЛИ СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Охрабрујуће истраживање, ево колико се у нашем телу задржавају антитела на корону

Новости онлине

05. 09. 2020. у 09:18

СРПСКИ НАУЧНИЦИ ДОНЕЛИ СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Охрабрујуће истраживање, ево колико се у нашем телу задржавају антитела на корону

Фото: З. Кнежевић

ПРАТЕЋИ оболеле од корона вируса, дошли смо до закључка да се антитела на нови вирус задржавају много дуже у крви од три месеца, каже Марија Гњатовић, истраживач у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

- Први резултати нашег истраживања показују да антитела не нестају тако лако. Људи који су у старту развили високу концентрацију антитела задржали су их већ пет месеци - рекла је Гњатовић за ТВ Прва, и додала да се неке пацијенте ИНЕП прати још од марта када се у Србији и појавио први случај ковида-19.

Она је објаснила да ни они пацијенти који су развили мање антитела не губе тако брзо имунитет.

- Према резултатима и они који имају у старту мању концентрацију антитела у крви не остају без имунитета. Наравно, количина антитела опада временом, али то није толико значајно да се имунитет изгуби после три месеца како се спомињало. Антитела се задржавају у крви бар пет месеци, то је оно што је сигурно, а можда и до годину дана - рекла је Гњатовић.

Да ли количина антитела у крви зависи од тежине клиничке слике, Гњатовић објашњава да може имати везе, али понекад нема правила.

Марија Гњатовић/Фото: З. Кнежевић

- Они са тежом клиничком сликом обично и развију више антитела, док они који су прошли са блажом сликом или потпуно асимптоматски имају мање антитела. Некада се деси да никада ни не развију Игг тела која дугорочно штите, него само почетна Игм антитела. Мада се дешавало да и такви пацијенти развију имунитет као да су прележали озбиљнији облик ковида-19 - објашњава Гњатовић.

Она је додала да је прокуженост становништва у другом пику првог таласа много већа, али и да је много више асимптоматских случајева. Људи се више придржавају препоручених мера и носе маске због чега долазимо у додир са много мањом количином вируса него да немамо заштиту. Гњатовић објашњава да мање вируса узрокује и блажу клиничку слику што је позитивна страна.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Ana

05.09.2020. 13:44

@Dragana - Prokužen je osoba koja se zarazila nekim infektivnim agensom i razvila odgovarajući odgovor na njega. Stara sroska reč izvedena od prideva kužan što znači zaražen. Uobičajen izraz u srpskoj medicinskoj terminolohiji vec 800 godina tj. od Sv. Save.

ZALIV tacka NET

05.09.2020. 15:51

5 meseci pa i 12 mesci je malo....zarazis se opet i cvrtz. Jednom je lako prelezis a sledeci put ako ti malo padne imunitet zavrsio si pricu...ne igrajte se ljudi cuvajte se, i ne saljite decu u skole, bolje neka izgube 1god nego da se zaraze

zaliv tacka net

06.09.2020. 00:32

@Losmi - Postoji jedan problem, ovo sto gospodjica prica se ne poklapa sa istrazivanjima drugih inostranih eksperata, njihove studije ne potvrdjuju da se antitela zadrzavaju duze od 2-3 meseca a sve u zavisnosti od coveka do coveka tj od reakcije organizma na virus. Dama ne kaze na kom uzorku je dosla do tih rezultata i da li postoji objavljena studija ili to ona onako kaze pored drveta u parku. Takodje da li moze da potvrdi ono sto mnogi naucnici kazu a to je da se sve vise dolazi do zakljucka da oni koji su prelezali virus bilo bez simptoma ili sa njima imaju posle trajne posledice (vece ili manje) po vitalne organe u organizmu (srce, pluca, jetra, bubrezi, mozak...) a procenjuje se vec sad da je takvih koji preleze najmanje 10 do 20%. Sta ona kaze za to? I kako objasnjava to da gledajuci unazad nekoliko godina sada imamo oko 50% vise urmlih nego sto je prosek a oni objavljuju da umre 1, 2, ili 3 na dnevnom nivou....