У СРБИЈУ СТИЖЕ 30 ТЕНКОВА Т72Б3: Ево шта све могу руски тенкови и које су предности у односу на домаћи М84 (ВИДЕО)

Новости онлине

04. 09. 2020. у 21:17

СРБИЈА ће у оквиру војно-техничке помоћи добити од Русије 30 тенкова Т-72Б3 и 30 модернизованих лаких оклопних возила БРДМ-2, од којих су неки већ стигли у нашу земљу, а руски војни експерт Фјодор Болдирјов оцењује да то оруђе има бројне предности и одговара условима Балкана.

У СРБИЈУ СТИЖЕ 30 ТЕНКОВА Т72Б3: Ево шта све могу руски тенкови и које су предности у односу на домаћи М84 (ВИДЕО)

Фото Министарство одбране

Експерт сматра да тенкови Т-72Б3, које ће Русија испоручити Србији, имају неке плусеве у односу на српску верзију тенкова М-84АС1, које Болдирјов сматра „најбољом модернизацијом тенка Т-72 изведеном ван Русије“.

САВРЕМЕНИЈИ ТЕНКОВИ СРБИЈИ НИСУ ПОТРЕБНИ

Болдирјов је рекао да ће руске испоруке повећати број тенкова из породице Т-72 у српској војсци.

„Т-72Б3 и најновија српска верзија М-84 не само да имају заједничку базу совјетског Т-72, већ имају и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, што ће им олакшати заједничку експолатацију у Србији. За услове Балкана, савременији тенкови Србији нису потребни имајући у виду слабости војски суседних држава“, рекао је Болдирјов за Спутњик.

Стручњак је додао да Т-72Б3 надмашује српску модернизацију Т-72/ М-84 углавном у погледу оклопне заштите, док је снага мотора приближно иста и на српској и на руској верзији.

Фото: Принтскрин

„Истовремено, М-84АС1 има бољу заштиту куполе од руског модела и одличан свеобухватан систем осматрања. Такође, добио је и могућности да врши гађање из противавионског митраљеза са даљинским управљањем. Остале разлике између ове две варијанте модернизације Т-72 нису толико значајне. Данас је М-84АС1 најбоља модернизација тенкова Т-72 ван Русије“, подвкао је руски експерт.

Нова опрема на модернизованом оклопном возилу

Говорећи о испоруци модернизованих лаких оклопних возила БРДМ-2, Болдирјов је нагласио да је њихова ватрена моћ незнатно слабија у односу на руску технику.

„Модернизовани БРДМ-2МС, које Русија испоручује Србији, имају веће ватрене могућности захваљујући уграђеном стабилизатору наоружања и новим нишанским справама, које имају могућност и ноћног гађања. Такође, имају и побољшану заштиту од непријатељске ватре, видео камере за осматрање и нова средства за везу. За реализацију наменских задатака извиђања то возило одговара Србији, узимајући у обзир реалне изазове, ризике и претње њеној безбедности“, рекао је експерт.

Болдирјов је напоменуо да је део технике у оквиру војно-техничке помоћи од Русије већ допремљен у Србију, како је оценио, ради упознавања и обуке посада.

„У наредном периоду треба да буде испоручена и остала техника“, закључио је експерт.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)