ПРОФЕСОР ДР НЕНАД АРСОВИЋ: Брис из простора иза носа поузданије би откривао корону

"Доктор у кући" - И. Ковачић

05. 09. 2020. у 18:30

ПРОФЕСОР ДР НЕНАД АРСОВИЋ: Брис из простора иза носа поузданије би откривао корону

Фото: З. Јовановић

КАДА би се брис узимао иза носне шупљине, PCR тест на корону био би много поузданији.

Међутим, многи због осетљивости или услед криве носне преграде не могу да поднесу да им се штапић дубоко увуче у овај простор. Притом, да би се узорак са слузокоже узео из тог дела, потребна је велика стручност лаборанта, али и сарадљивост пацијента.

У интервјуу, за "Новости", професор др Ненад Арсовић, директор Клинике за оториноларингологију (ОРЛ) Клиничког центра Србије, каже да се управо због захтевне технике узимања бриса из простора иза носа, исти узима и са задњег зида ждрела, јер ако постоји вирус на слузокожи ждрела, сигурно постоји и дубоко у носној шуљини:

- Колико ће пацијент осећати бол, односно колико ће му бити непријатно током узимања бриса, зависи од тога да ли има неке анатомске деформације носа, као што је крива носна преграда, широки или уски носни ходници, али и како психолошки подноси ову врсту дијагностике.

* Било је речи о томе да брис на корону може да се узме и из ува?

- Брис ува не постоји за дијагностику вируса корона, јер вируса у спољашњем уху нема. Спољашње ухо је прекривено кожом., а не слузокожом. То значи да би брис требало да се узме из средњнем уха, које је облежено слузокожом. Када би се то радило, узорак би морао да се узима тако што ће пацијент бити успаван и хируршки би му се отворила бубна опна. То је сасвим нерационални приступ и нема разлога да се примењује.

* Зашто се услед вируса ковид 19 губе чуло мириса и укуса?

- До сада је метаанализа шест студија потврдила да до губитка чула мириса долази у просеку код 53 одсто заражених. Испитивање урађено на једном од Института Харвард универизитета, показало је да ковид напада потпорне ћелије чула мириса и да зато долази до блокаде рецептора за детекцију мириса. По неким студијама, губитак чула мириса је код 30 одсто инфицираних први симптом ковида.

Фото: З. Јовановић

* Исто вероватно важи и за чуло укуса?

- Јесте, о истом механизму је реч. Разлика је једино у томе да се губитак чула укуса дешава код мањег процента заражених.

* Да ли је могућ потпуни опоравак ових чула?

- Сасвим, јер губитак мириса и укуса због вируса корона је пролазног карактера. Једино што забрињава су назнаке да ова зараза може да доведе до трајног оштећење слуха.

ВИШЕ ОПЕРАЦИЈА

* Како Клиника за ОРЛ ради у време епидемије?

- У току првог и другог пика радили смо само хитне операције и малигна стања. С обзиром на то да епидемија траје већ пола године, сад су постали хитни и они пацијенти који су неко време били одложени. Сада радимо претеће компликације услед хроничног запаљења уха, уграђујемо кохеларне импланте код деце, уклањамо полипе у носу који доводе до опструкција у дисању... Како епидемија попушта, тако и ми проширујемо спектар операција, а све зависи од тога шта нас чека на јесен и зиму. Засад, пацијенте којима је померена операција позивамо телефоном да закажемо нови термин, а за оне који још нису позвани процењено је да још могу да сачекају.

* Колико су те назнаке озбиљне?

- Озбиљне су у смислу да то може да се догоди. Али, то не значи да ће се и догодити сваком пацијенту. Утврђено је да се дешава код мањег броја инфицираних, али још је врло мало студија које упућују на ту последицу. Засад је познато да ковид покреће три механизма која утичу на трајно оштећење слуха.

* Шта се дешава у уву услед инфекције ковидом?

- Прво, вирус може да оштети Кортијев орган, односно неуроепителне ћелије одговорне за слух. Други механизам доводи до тога да се запуши једина артерија која исхрањује унутрашње уво. Како се дешавају микроемболије плућа услед ковида, тако је могућа и емболија ове артерије. Трећа могућност је да лекови који се користе за санирање инфекције ковид делују токсично на чуло слуха.

Фото: З. Јовановић

* Хоће ли се и код наших пацијената који су прележали ковид испитивати слух?

- Имамо договор са Клиником за инфективне и тропске болести да излечени од ковида дођу на проверу слуха. Чињеница је да ми нећемо имати податке о томе какав је био њихов слух пре заразе, али из разговора са пацијентом ћемо то сазнати, а затим процењивати какав им је слух после прележане инфекције.

 

ДОБРОВОЉНО ИШЛИ У ДРУГЕ БОЛНИЦЕ

* Клиника за ОРЛ није проглашена ковид-болницом ни у првом ни у другом пику епидемије?

- Није, ми смо збрињавали нон-ковид пацијенте чија стања су била хитна или они који се лече од малигних тумора. Били смо једна од ретких клиника за ту намену. Али, зато су наши лекари и сестре већ у првом пику епидемије одлазили као помоћ у ковид-болнице, добровољно су се пријављивали још у време када се мало знало о вирусу корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)