РОДИТЕЉИМА ПРЕТИ ПРИЈАВА! Послали дете заражено короном у школу, случај треба свима да служи за наук

А. З. К. - Љ. Б.

03. 09. 2020. у 09:42

РОДИТЕЉИМА ПРЕТИ ПРИЈАВА! Послали дете заражено короном у школу, случај треба свима да служи за наук

Фото: П. Милошевић

ТЕК што је почела школска година, вирус корона појавио се у београдској ОШ "Браћа Јерковић" у Железнику. Оболео је ученик трећег разреда, а родитељи су га у школу послали иако су чекали резултате теста. Наиме, цела породица тестирала се 31. августа, али је, иако резултати нису били готови, дечак кренуо на наставу.

Министарство просвете против родитеља је поднело пријаву Центру за социјални рад због повреде безбедности друге деце и несавесног понашања. У саопштењу које је издала директорка ОШ "Браћа Јерковић" Виолета Марковић, наводи се да су они у уторак, након завршетка наставе, добили информацију да је ученик трећег разреда позитиван на корону и да је тог дана био на настави.

- Ученици који су јуче похађали наставу у тој групи и учитељица, са којима је тај ученик био у контакту, наставу ће наставити да реализују онлајн. Ученик није имао никакве симптоме, а ђаци те групе, као и учитељица, све време су носили заштитне маске, као и сви остали ученици и запослени у школи, и поштовали су све препоручене епидемиолошке мере. Друга група истог одељења, наставу ће наставити да прати у школи, као што су се и изјаснили - наводи се у саопштењу.

Мајка ученика обавестила је школу, а 31. августа цела породица је била тестирана на вирус корона. Мајка је у својој писаној изјави навела да су се тестирали јер је она запослена у једној здравственој установи.

- Обавестили смо Градски завод за јавно здравље, Школску управу Београд и Министарство просвете. Од Градског завода за јавно здравље добили смо упутство да се ученик мора јавити у ковид-амбуланту надлежног Дома здравља, што је и урађено, те да не сме ићи у школу 14 дана након дана тестирања. Након тога може се вратити на наставу, уз потврду лекара да је здрав - пише у саопштењу.

Школа је дезинфикована и спроводе се све прописане мере. Родитељи су обавештени и упозорени, уколико постоји сумња да је неко у породици заражен одмах о томе обавесте школу, а да малишани не долазе на наставу 14 дана.

Репортери "Новости" посетили су јуче Основну школу "Браћа Јерковић" у Железнику. Родитељи који су чекали своје малишане након завршетка часова, нису чули за случај детета које је добило позитиван резултат на тесту на вирус корона.

- Нисам чула да је неко заражен, деца су сада кренула на наставу и немам неки страх да ће се заразити од вршњака, јер мислим да вирус можемо да "закачимо" било где. Мада, колико сам приметила, деца носе маске и одговорни су за свој узраст - испричала нам је мајка једног првака.

Прописане епидемиолошке мере у овој осмолетки се изузетно поштују. Малишани носе маске, са великог одмора улазе у школу у мањим групама. На вратима су постављене дезобаријере, обавезна је дезинфекција руку на улазу, а цео процес надгледа неко од наставника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ivan

03.09.2020. 21:01

@Gorrn - Pa sad primecujte do mile volje da iz Krzinog staba stalno ponavljaju jedno te isto. Ocigledno da nije dovoljno puta receno da ako si uradio testove odes u samoizolaciju do rezultata testa. Ovde trebe kaznu za glupost uvesti...