СТОТИНУ ЊИХ ЋЕ ОБОЛЕТИ, АКО ВЕЋ НИСУ: Др Тиодоровић о кршењу мера у кафићима и дискотекама

Новости онлине/Курир

03. 09. 2020. у 07:51

СТОТИНУ ЊИХ ЋЕ ОБОЛЕТИ, АКО ВЕЋ НИСУ: Др Тиодоровић о кршењу мера у кафићима и дискотекама

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Епидемиолог и члан кризног штаба др Бранислав Тиодоровић објаснио је за Курир под којим условима могу да се организују славља, концерти и дружења.

Здравствена и комунална инспекција су последњих дана појачале контролу спровођења епидемиолошких мера у угоститељским и другим објектима, па они који не поштују прописе могу да буду драконски кажњени - од 500.000 до два милиона динара.

Како би сачували новац, али и здравље грађана, епидемиолог и члан кризног штаба др Бранислав Тиодоровић објашњава која окупљања су дозвољена и под којим условима.

- Када су у питању ресторани и кафићи, важно је поштовање две ствари: ако је окупљање унутра, мора да се носи маска, а и за унутра и споља важи растојање од најмање метар и по, два. Четири квадрата по човеку који седи. У летњој башти нема ограничења броја људи уколико се испоштује растојање. Исто важи и за унутрашњост кафића. Само када се једе и пије може маска да се скине. Кад се седи напољу, не треба маска, али мора да се поштује растојање. Дезинфекција руку и одржавање хигијене су обавезни за све - каже епидемиолог.

Додаје да је код свирки, тј. музичких догађаја, у мањем објекту ограничење до 30 људи због простора, а да у већем простору може да буде до 500 људи, уколико има услова за четири метра квадратних по особи.

Фото: Танјуг

- Оно што се десило за викенд у Врњачкој Бањи, на концерту певачице Теодоре Џехверовић, страшно је, није било дистанце, нити су се носиле маске. Најмање сто њих ће оболети, ако већ нису. Иако су то све млади, они ће имати асимптоматску слику или неку лаку слику. Имали смо и младе са тешким клиничким сликама, неки су умрли - упозорава Тиодоровић на опасност од концерата на којима се не поштује физичка дистанца и додаје:

- Окупљање до 500 људи је дозвољено за културне манифестације. Мисли се и на забавну музику, али мора да се зна ко је организатор који је дужан да спроводи контролу и обезбеди растојање и у публици и код оркестра и извођача. Може и на сплавовима и у клубовима, али они нису културне установе, већ забавно-угоститељске и за њих углавном важи ограничење до 30. Они могу да затраже сагласност за одржавање концерата и вероватно да ће такву сагласност на следећем кризном штабу и добити, али уз обавезу да организатор одговара да постоји растојање међу публиком - наводи Тиодоровић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ildzo

03.09.2020. 09:55

Koliko više manipulacije?? Nisam propustio ni jednu zurku na otvorenom ovog leta i? Ne znam nikoga iz mog okruženja ko je oboleo a partijali smo doktore za sve pare. Prestanite da plašite narod i vratite se u vašu bolnicu gde vam je mesto, a ne u medijima!!!

PERAAS

03.09.2020. 11:42

@Miona - MIONA , KUGA JE HARALA U MRACNOM SREDNJEM VEKU.. SADA JE 21.VEK DOSTUPNE SVE MOGUCE INFORMACIJE... NEMA POTREBE RIZIKOVATI NEPOTREBNO VEC POSLUSATI STRUCNE LJUDE... AKO ZNATE BOLJE - IZVOLTE U KRIZNI STAB

Sandra

03.09.2020. 12:00

Suština je u tome da Vam se krši pravo da slobodno mislite i živite. U čemu je razlika između proslave sa 50 ili 100 ljudi i fabrike u kojoj u zatvorenoj hali radi njih 300? Pri tome, čovek koji je bolestan neće ići na proslavu, ali na posao MORA. Uvek kad neko vređa nekoga i upoređuje ga sa ovom protuvom od doktora (kao što su i svi ostali režimski "doktori" iz "Stručnog štaba"), to me podseti na to koliko smo mi Srbi zloban, glup i zatucan narod. Pet vekova pod Turcima je učinilo svoje. Ne treba nam mnogo da napadnemo jedni druge. I da na svetu ostanu dva poslednja Srbina, našli bi neki kriterijum po kome bi bili suprotstavljeni jedan drugom i na različitim stranama. Razmislite malo o njihovim "merama". Pa onda recite da li iko normalan može da radi 8 sati neprekidno pod maskom u proizvodnji, kancelariji, bilo gde. I da pri tome drži distancu od 1,5m. Da li možete bilo šta da uradite, završite pod tim uslovima?