КОРОНА У БЕОГРАДСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ: Родитељи послали зараженог ђака, цела група враћена кући

А.З.К.- Љ.Б.

02. 09. 2020. у 16:18

КОРОНА У БЕОГРАДСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ:  Родитељи послали зараженог ђака, цела група враћена кући

Фото Ж.Кнежевић

ТЕК што је почела школска година, вирус корона појавио се у београдској Основној школи "Браћа Јерковић" у Железинку. Оболео је дечак ученик трећег разреда, а родитељи су га у школу послали иако су чекали резултате теста. Наиме, цела породица тестирала се 31. августа, али је, иако резултати нису били готови, дечак кренуо на наставу.

Министарство просвете реаговало је тако што је поднело пријаву због повреде безбедности друге деце и несавесног понашања Центру за социјални рад.

У саопштењу које је издала директорка ОШ "Браћа Јерковић" Виолета Марковић, наводи се да су они у уторак, након завршетка наставе, добили информацију да је ученик трећег разреда позитиван на Ковид 19, и да је дете било тог дана на настави.

- Ученици који су данас похађали наставу у тој групи и учитељица, са којима је тај ученик био у контакту, наставу ће наставити да реализују онлајн. Ученик није имао никакве симптоме, а ученици те групе као и учитељица све време носили су заштитну маску, као и сви остали ученици и запослени у школи и поштовали препоручене епидемиолошке мере. Друга група ученика истог одељења, наставу ће наставити да прати у школи, као што су се и изјаснили - наводи се у саопштењу.

Мајка ученика обавестила је школу, а 31. августа цела породица је била тестирана на вирус корона. Мајка је у својој писаној изјави навела да су се тестирали јер је она запослена у једној здравственој установи.

- Обавестили смо Градски завод за јавно здравље, Школску управу Београд и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Од Градског завода за јавно здравље, добили смо упутство да се ученик мора јавити лекару у Ковид амбуланти надлежног Дома здравља, што је и урађено и да не сме никако ићи у школу наредних 14 дана почев од дана његовог тестирања. Након истека поменутог периода ученик се може вратити на наставу, у школу уз потврду лекара да је здрав - пише у саопштењу.

Школа је дезинфикована и спроводе се све прописане мере. Родитељи су обавештени и упозорени, уколико постоји сумња да је неко у породици заражен одмах о томе обавесте школу, а да малишани не долазе на наставу 14 дана.

Репортери "Новости" посетили су јуче основну школу "Браћа Јерковић" у Железнику, родитељи који су чекали своје малишане након завршетка часова, нису чули за случај детета које је добило позитиван резултат на тест вируса корона.

- Нисам чула да је неко заражен, деца су сада кренула на наставу и немам неки страх да ће се заразити од вршњака јер једноставно имам осећај да можемо да "закачимо" вирус било где. Мада колико сам приметила деца носе маске и одговорни су за свој узраст - испричала нам је мајка чије дете похађа први разред.

Прописане епидемиолошке мере у овој осмолетки се изузетно поштују. Малишани носе маске, са великог одмора улазе у школу у мањим групама. На вратима су постављене дезо-баријере, које "теткице" редовно посипају дезинфекционим средством, а након тога малишани дезинфикују и руке, а цео процес надгледа неко од наставника.

 

ЕПИДЕМИОЛОЗИ АПЕЛУЈУ НА РОДИТЕЉЕ

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић навела је да, иако ученик није заражен у школи, овај случај свима треба да служи за наук.

- Нагласили смо да свако дете, ако има било какав симптом, мора остати код куће док се не утврди да ли је заражено короном или не. Родитељи су пре слали децу у школу када имају благе симптоме других респираторних инфекција, али то не сме бити случај са корона вирусом јер деца иако имају благе симптоме, могу бити преносиоци - закључује Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Dragomir

02.09.2020. 18:19

@Ljube - Лепо што Ти је коментар објављен. Ја лично се увек "одушевим", кад прочитам "позитиван на корону, без икаквих симптома".

milovan

02.09.2020. 18:05

E sada kakva je to majka,koja tudju decu izlaze virusu.?? Uz to ta zena je zdravstveni radnik.??!!! Pa gde je ona kupila diplomu.?? Odmah joj treba dati otkaz,jer kakav je to zdravstveni radnik koji hoce da se zareza i tudja deca. Strasno. Bezobrazno za robiju.

Nina

03.09.2020. 14:18

@milovan - Sram vas bilo.lepo kazu da je zena testirala dete na svoju ruku jer ona radi u kovidu..nije imala pojma da je zarazen.a sta bi bilo da ga nije ni testirala a nema simptome..Nikom nista.Sta je zena uopste kriva.Radi u kovidu Dal je to nekog uopste briga??

Dado

02.09.2020. 18:55

Roditelje najstrozije kaznit novcano i zatvorom minimum godinu dana uz obavezu redovnog posecivanja zatvorskog psihijatra, sluzba za socijalni rad dete da oduzme i da na usvajanje najbolje u neku stranu zemlju ako je to ikako izvodljivo s obzirom da je zarazeno.

zaliv tacka net

03.09.2020. 02:20

Sta se cudite, ovo je jedan otrkiven slucaj sta mislite koliko ima slucajeva da je dete zarazeno bez simptoma a u skoli? na 100hilj bar 0.5 do 1% verovatno ce i ozdraviti na nogama a i da ne zakaslje ali pritom siriti virus i onima koji imaju slabiji imunitet. Jedna osoba pa i dete procenjuje se da moze dnevno da zarazi od 15 do 25 osoba. Cini mi se da u Srbiji samo u OS ima oko 500hilj dece, znaci to je bar 2500 zarazene dece koja pipaju sta stignu, idu da piske, hvataju se za klupe stolove kvake...dovoljno je da drugo dete uhvati istu kvaku obrise lice oko ociju i eto ga....nadam se da ni jedno dete nece da se zarazi ali bojim se da nadlezni ne kapiraju TO SU DECA NA MALO PROSTORA ALO