"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Шенгенска рампа остаје спуштена за путнике из Србије

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

02. 09. 2020. у 15:30

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Шенгенска рампа остаје спуштена за путнике из Србије

Фото Deposiphotos

ЕВРОПСКА унија неће, за сада, отварати врата за путнике из правца Србије, сазнају "Новости" у Бриселу. Амбасадори земаља чланица су се у среду пре подне састали да одлуче да ли ће бити ревизије досадашње листе и брзо донели заљкучак.

- Састанак је кратко трајао. Никаквих промена нема. Листа остаје као што је и била – поручио је за "Новости" извор из седишта европске дипломатије.

Имајући у виду да нема промена, извор нам је пренео да неће ни бити било каквих званичних саопштења тим поводом.  

Када су уводили меру, из ЕУ су поручили да ће доносити одлуке сваке две недеље, 15. и 1. у месецу, али наш саговорник истиче да је то необавезујући ритам и да може да дође до промена у календару, што је сада случај, нарочито после годишњих одмора који су за део еворпске администрације још у току.

Нову одлуку би сада требало очекивати средином септембра.

- Уколико дође до значајнијих промена, листа може да буде ревидирана и раније – појаснили су нам у Европском савету.

Почетком ове недеље ескперти ЕУ су разматрали могуће промене на листи земаља чијим је грађанима дозвољен несметан улазак током пандемије. Разматрали су и случај Србије, где вирус сада много мање циркулише. Али, амбасадори су у среду одлучили да још није време за дизање рампе.

Наша земља се налазила на првом списку који је утврђен за уласке од 1. јула, али је касније избрисана с листе због погоршане епидемиолошке ситуације. Стање се у међувремену значајно порпавило.

Тренутно је на снази листа од 30. јула која је изузетно ажурирана 8. августа, када је с листе избачен Мароко. Пре тога су са ње скинути Србија, Црна Гора и Алжир.

На њој се данас налази 11 земаља, од којих сам једна из Европе – Грузија. Ту су још Руанда, Тунис, Кина, Јужна Кореја, Јапан, Тајланд, Канада, Уругвај, Аустралија и Нови Зеланд. За Кину истовремено важи принцип реципроцитета.

У Бриселу се за подизање рампе поводе приципом да број заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана буде исти или мањи у односу на просек ЕУ од 15. јуна, када је износио свега 16 заражених.

У многим земљама ЕУ ситуација је сада далеко алармантнија, па у Паризу, тако, има 130 инфицираних на 100.000 становника, а у Марсељу чак 180.

                                                                        

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Čiča Gorio

03.09.2020. 13:25

I da nisu došla naša bivša braća. Da samo nas tako tretiraju. Opet bi oni u EU tako nas Srbe tretirali. Oni misle da oni moraju da rukovode celim Sveto. Videćemo šta će biti u budućnosti. A znamo da je bila najbolja sloboda u Svetu kada je govoreno da se niko nikome ne meša u unutrašnje stvari???? To sada nemas. sada se svako meša i rešava tuđe probleme?????