БИО САМ ПРОТИВ ТОГА ДА...: Др Кон оценио тренутну ситуацији као несигурну и открио када ће вакцина доћи у Србију

Novosti online

01. 09. 2020. у 22:40

БИО САМ ПРОТИВ ТОГА ДА...: Др Кон оценио тренутну ситуацији као несигурну и открио када ће вакцина доћи у Србију

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

НЕМОГУЋЕ је спречити улазак вируса у школе. То је једноставно немогуће. Као што је немогуће замислити да једно дете неће доћи у контакт са вирусом, ишло или не ишло у школу. Ако је у школи и ако је са маском и поштују се мере та вероватноћа је неупоредиво мања него да буде потпуно препуштено себи.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон пред почетак нове школске године позива родитеље, ученике и све запослене у просвети истовремено и на опрез и на разум због пандемије Цовида 19.

* Постоји група родитеља која пропагира бојкот маски. Како то коментаришете?

- Родитељи имају право месец дана да не шаљу дете у школу. После тога неће бити у сукобу са мном, него са законом. Не треба правити сукобе. У проблему ће, на крају, бити деца тих родитеља уколико слушају само онлајн наставу. То нисам ја рекао. Министар просвете Младен Шарчевић је поменуо да постоје други начини, разни дисциплински поступци и тако даље. Желим им све најбоље, мислим да јако греше и да су школе врло безбедна места. Оно што је далеко већи проблем је што ми, рецимо, кафиће не препознајемо као недовољно безбедна места, док школе које су потпуно припремљене за овакву ситуацију видимо као небезбедна места. Такође, сада када се повећа број повратника из иностранства, уз неодговорно понашање какво смо уочили да постоји, биће велика манипулација ако се већи број заражених повеже са почетком рада школа. Јер школе ће бити под стриктним надзором.

* Какво оцењујете тренутну ситуацију?

- Епидемиолошка ситуација је и даље несигурна и биће несигурна у читавом периоду. Полако престаје вероватноћа да се број оболелих спусти на нулу. Можда ће се тај број спустити на нулу у локалним срединама, али на нивоу целе Србије та вероватноћа је сада минорна. У тој несигурној ситуацији свака грешка може да нас врати назад и погорша ситуацију. У сваком случају, ситуација је знатно повољнија него пре неколико недеља, смирује се и немамо више ту регистрацију случајева.

Рецимо, у Београду је у недељу било 150 прегледа у ковид амбулантама и од тога је свега седам било случајева ковид позитивних. То је најбољи резулат од 1. јуна када смо имали свега четири позитивна. Према томе, ситуација се полако умирује и то је било очекивано пред почетак школске године.

* Да ли очекујете повећање броја оболелих?

- Не очекујем да ће доћи до знатнијег повећања броја заражених у септембру. Ако и дође до тога, онда ће то бити тек крајем месеца или у другој половини. Иако стално мислимо да не радимо довољно добро, ми имамо врло јасна упозорења на уласку наших грађана у земљу. Врло јасна упозорења за децу уколико долазе из земаља где је висока присутност вируса да избегну почетак школе док не прође пуних 10 дана од дана повратка. Све је то стигло до јавности.

Друго, надам се да нико свестан неће себи дозволити да носи инфекцију и да се не јави у ковид амбуланту у ситуацији када му креће дете у школу. Ако му креће дете у школу, онда и он мора да буде здрав. Ако није здрав, онда дете не сме да иде у школу. Ако је неко у кући болестан, дете не иде у школу. И то мора да буде врло јасно дефинисано. Не очекујем да ће бити било каквог већег повећања, јер ово се и даље смирује.

Да би дошло до било каквог повећања, мора прво ова тенденција смиривања да се узурпира и престане, па онда да се епидемиолошка крива полако диже. То није немогуће. Али то не очекујем током овог месеца, можда тек на крају месеца.

* Почело је попуштање мера. Да ли постоји опасност да нам се понови јун?

- Продужења рада кафића до један сат из поноћи и продавница до 23 сата је једино попуштање мера, а ми смо имали девет захтева. Одбили смо Сајам, одбили смо још много важних ствари. Зашто смо продужили рад кафића са баштом? Није битно ко је како гласао, ја сам лично био против тога, али одлука је донета. Биће рад до један сат, али то не значи до два или три. То не значи да је дозвољен рад ноћних клубова. Може да се слуша музика, то није проблем на одређеној удаљености уз обезбеђење таквог догађаја. Али певање, скакање и играње директно доприносе повећању броја заражених.

* Претходног викенда имали смо случајеве кршења мера на наступима. Да ли ће бити санкција?

- Очекујем озбиљну и енергичну реакцију државе. Поштујем све људе, овде нису битни толико актери, битни су организатори који су свесно кршили све епидемиолошке одлуке. Тако нешто ако се буде догађало, нема ни трачка сумње да ћемо се вратити поново у ситуацију масовне појаве ове болести. Такве места у затвореном простору где се пуно пева, игра, пушта гласна музика су доказана места суперпреношења вируса. Довољно је да се у таквој просторији нађе један који је заражен да би оболело 15 до 20 људи. То је и код нас доказано, а и у свету.

То се мора спречити. Битно је рећи да се то не ради ни против било које личности, али онај који игнорише чињеницу да су се стотине живота спасавале на респираторима уз максималну ангажованост лекара, онај који потпуно игнорише ситуацију у којој се цео свет нашао некако мора да буде санкционисан.

Држава мора да нађе начина како ће то да учини. Имам информације да је до сада било кажњавања због кршење мера, али то су минорне бројке. Ово је основна и најтежа фаза пандемије. Улазимо полако у јесењи и зимски период. Све ово до сада је била увертира за главни период када најоштрије треба да контролишемо сами себе и да обезбедимо да вирус буде што мање у циркулацији. Када њега има што мање у циркулацији, онда су резултати лечења далеко бољи.

* Број оболелих у региону је све већи, а код нас ситуација смирује. У чему смо бољи?

- Ми смо се раније опустили, раније досегли неки максимум. И успели смо искључиво и само са заштитном маском, дистанцом и хигијеном да то вратимо на ниво који је још увек несигуран, али прихватљив. Они ће исто да се врате. Питање је само кад и на који начин? Ми треба да гледамо, пре свега, себе. Овде нема такмичења. Ово је напад на читаво човечанство. Једнако је важно да и у Хрватској буде што мање оболелих. Важно је и због Хрватске, али и због нас самих. Исто то важи и за све друге земље у окружењу. Када имамо такву ситуацију, нормално је да ћемо прво водити рачуна о себи самима.

Увели смо те мере обавезног тестирања за све који долазе из црвене зоне осим за Црну Гору и БиХ. То је искључиво из политичких разлога. Имамо студенте, имамо посебне везе, јако пуно наших грађана је тамо и не можемо то игнорисати. Епидемиолошка ситуација се мора пратити, сва упозорења се морају давати. Ми морамо да имамо најбезбеднију ситуацију на почетку школске године.

* Када очекујете да вакцина стигне у Србију?

- Морам да кажем, вакцине ни у ком случају неће моћи да дају највиши степен заштите. То не треба очекивати. Неће бити идеалне или најбоље могуће вакцине. Али биће вакцине које су доступне и које ће вероватно имати висок или довољно висок степен ефикасности. Агенција за лекове и медицинска средства је регулаторно тело које по Закону о лековима има потпуну самосталност. Агенција је навикла да се њој обраћају произвођачи лекова због регистрације. Овога пута се то неће десити. Потребна је далеко већа агилност и државе и саме агенције. Зашто?

Зато што је потражња за вакцинама велика. Велико је питање да ли ће неко хтети да поднесе једној малој Србији захтев за регистрацију. О томе треба размишљати. Србија има чврста правила у вези са регистрацијом. Ако се мисли да што пре стигне вакцина онда поступак регистрације мора да крене што раније. Најбржи поступак траје два месеца. Оптимисти кажу да ће до краја године вакцина да стигне. Ја сам скептичан. Страшно бих волео да ме демантују.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)