ЕУ СУТРА ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СРБИ МОЋИ ДА ПУТУЈУ У ЗЕМЉЕ УНИЈЕ: Све зависи од једног фактора

Танјуг

01. 09. 2020. у 19:14

ЕУ СУТРА ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СРБИ МОЋИ ДА ПУТУЈУ У ЗЕМЉЕ УНИЈЕ: Све зависи од једног фактора

Фото: АП

НЕМАЧКО председавање Европске уније најавило је да ће амбасадори земаља чланица 2. септембра на састанку у Бриселу размотрити привремене рестрикције уведене на путовања у ЕУ и могуће укидање тих мера.

Пред овај састанак, Танјугу је у дипломатским изворима у Бриселу речено да се не очекује да ће листа земаља бити промењена односно да ће се на њој поново наћи Србија.

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да је, иако побољшана, епидемиолошка ситуација у Србији још не испуњава зацртане критеријеме Савета ЕУ када је реч о броју инфицираних на 100.000 становника, а који би требало да буде око 16 односно испод 25.

Као тражени критеријум, приликом отварања спољних граница ЕУ према трећим земљма, узима се епидемиолошка ситуација у последњих 14 дана која би требало да буде иста или боља са просеком ЕУ.

Србија се 1. јула нашла на листи трећих земља за које је дата препорука за слободно путовање преко граница ЕУ, али је због погоршања епидемиолошке ситуације скинута већ средном јула.

На листи земаља ван ЕУ цијим дрзављанима је дозвољено путовање су: Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина која је условљна принципал реципроцитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)