ПОЧИЊЕ ШКОЛА: Ђаци прваци упознали учитеље, уз строге мере данас седају у клупе

Љ. Бегенишић

01. 09. 2020. у 08:26

ИАКО школска година данас почиње у необичним околностима због пандемије, све школе у Србији спремне су да почну са радом, поштујући епидемиолошке мере Кризног штаба.

ПОЧИЊЕ ШКОЛА: Ђаци прваци упознали учитеље, уз строге мере данас седају у клупе

Фото: В. Данилов

За родитеље деце која крећу у први и пети разред основне школе и оне која крећу у први разред средње школе јуче су организовани родитељски састанци са учитељима, односно разредним старешинама, како би се међусобно упознали. У неким школама били су и ђаци.

- Код нас су пре подне били родитељи ђака првака, а после подне родитељи деце која крећу у пети разред. Ученици нису долазили како се не би стварала гужва - каже нам Миомир Драгаш, директор ОШ "Иван Горан Ковачић". - Разговарали су по сат времена, разменили телефоне и мејлове, а деца ће добити шифре за гугл учионицу. Спремни смо за почетак школске године и надамо се да ће све бити како ваља.

На упознавање са учитељицом у ОШ "Јован Дучић" на Новом Београду дошли су и родитељи и прваци.

Фото П. Милошевић

- Били смо у дворишту, сви су довели децу. Учитељице су их прозвале, добили су и поклоне - каже Ј. С., мајка девојчице која креће у први разред. Каже да су родитељи добили распоред часова, да су одељења подељена на две групе, а родитељима је скренута пажња да не могу да улазе у школу када доводе децу, већ ће их у дворишту чекати учитељице.

И у београдску ОШ "Павле Савић" на упознавање су ишли и деца и родитељи. Пошто је ова школа велика и ове године уписано је осам одељења првака, јучерашње поподне било је њима посвећено.

МАЊЕ БОДОВА ЗА УПИС НА БУЏЕТ

МИНИСТАР просвете Младен Шарчевић изјавио је да су у току преговори о смањењу број бодова за упис на буџет на факултетима у наредној школској години. Тренутно је за упис године на буџет неопходно да студент има минимум 48 ЕСПБ бодова, а министар није прецизирао колико би то смањење могло да буде.

- У преговорима смо с кабинетом премијерке да се донесе посебна одлука, да би они студенти који не освоје 48 ЕСПБ бодова могли да упишу наредну годину на буџет са мање поена - рекао је Шарчевић. Министар је рекао и да није реално да се школарине смање линеарно за 30 одсто.

Љ. Б.

- Имамо велику салу у којој су се деца и родитељи упознали са учитељицама. Одељења су подељена у групе, на упознавање су долазили одвојено - каже нам Милан Крстић, директор ове школе. Да је све спремно за почетак школске године рекао је и министар просвете Младен Шарчевић, и додао да ће у свим школама данас први час бити посвећен ковиду, а о томе ће се говорити и касније на одређеним часовима. Истиче да су школе добиле препоруку да се не организују ђачка путовања у првом полугодишту.

- На сваких 15 дана радићемо пресек стања у школама - рекао је Шарчевић након обиласка ОШ "Душко Радовић" на Новом Београду.

Проблем у школама са великим бројем ученика представља организовање продуженог боравка те ће, према речима министра, морати да се нађу боља решења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)