ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРАВУ ТРОПСКУ НОЋ: Временска клацкалица пред нама - најпре 38 степени, па потпуни обрт, пад температуре и пљускови

Новости онлајн

29. 08. 2020. у 16:29

ПОСЛЕ тропског викенда и температура које ће достизати и 36, негде могће чак и 38. подеок уследиће захлађење које ће донети пљускове и грмљавину.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРАВУ ТРОПСКУ НОЋ: Временска клацкалица пред нама - најпре 38 степени, па потпуни обрт, пад температуре и пљускови

Фото: Новости

Тако да, купаће костиме одложите, а спремите кишобране.

У Србији ће за викенд бити сунчано и веома топло, а максимална температура ће се кретати од 33 до 36 степени.

На сајту Републичког хидрометеролошког завода стоји и најава за веома топло време, али и расхлађење које нам предстоји.

Осим тога, треба имати на уму и да је веома висок индекс УВ зрачања, тако да опрезно на суцну - заштитине кожу и главу и што више можете време проведите у хладу.

Фото: Принтсцреен РХМЗ

- Данас и сутра у целој земњи, а у понедељак у централним, источним и јужним крајевима веома топло са највишом температуром од 33 до 36 степени. Од уторка, 1. септембра, до краја седмице променљиво и осетно свежије, местимично с кишом и пљусковима с грмљавином.

Фото: Принтсцреен РХМЗ

Звог високих темпертура, на снази је и наранџасти метеоаларм, што значи да је време опасно.

- Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе - наведено је на сајту РХМЗ-а.

Фото: Принтсцреен РХМЗ

Да нас очекује расхлађење потврдио је и метеоролог Ђорђе Ђурић.

- Викенд ће бити сунчан, са тропским температурама. Такође, у Београду се у ноћи између суботе и недеље очекује тропска ноћ, односно температура неће бити испод 20 степени. У понедељак ће на северу и западу Србије бити за који степен хладније време у односу на викенд. Температуре ће се кретати од 28 на северозападу, до 36 на југоистоку - рекао је Ђурић.

Затим ће доћи до формирања облачности најпре на западу и северу, која ће током ноћи донети кишу праћену грмљавином.

- У уторак ће бити облсачно и свежије у целој земљи, понегде са пљусковима и грмљавином. Температура ће се кретати од 22 степена на северу до 28 на југу. Наредног дана ће бити суво и умерено топло, док се у четвртак поново очекује киша праћена грмљавином - казао је Ђурић и додао да ће од уторка температуре бити пријатније у складу са календаром.

Фото: Принтсцреен РХМЗ

И у Нишу ће температура кроз само неколико дана бити и за 10 степени нижа. Такође, могући су и пљускови праћени грмљавином.

Ђурић је нагласио и да лето још није готово, али да не треба поново очекивати температуре од 36, 37 степени.

- Време не треба да изненади, 1946. године је у Београду у септембру измерено 41 степен, али далеко смо од тих прогноза и најава - закључио је Ђурић.

Дакле, и поред краткотрајног захлађења, биће још лепог времена за уживање у летњим температурама.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)