ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ АКО СЕ УЧЕНИК ЗАРАЗИ? Докторка Кисић Тепавчевић открила у ком случају ће доћи до затварања школа

Новости онлине

28. 08. 2020. у 17:38

ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ АКО СЕ УЧЕНИК ЗАРАЗИ? Докторка Кисић Тепавчевић открила у ком случају ће доћи до затварања школа

Фото: Танјуг

- Имам и ја школарца и она ће сада да пође у школу. Сви ми који имамо децу знамо да треба да се одвијају нормалне животне активности, али уз поштовање мера. То су ефикасне превентивне мере које су на снази од самог почетка и дају ефекте - рекла је данас о почетку школске године заменица директора института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић.

Школска година ће овога пута изгледати доста другачије због епидемије корона вируса, а др Кисић Тепавчевић је објаснила и у којој би то ситуацији могло поново да дође до затварања школа.

- На дневном нивоу се прати епидемиолошка ситуација. Када је реч о затварању, то ће пре свега бити индивидуално, од колегијума школе па на нивоу земље, пратиће се сваки растући тренд оболевања са показаним ширењем, ако до тога дође – истакла је др Кисић Тепавчевић.

Такође, говорила је и на тему у шта се дешава случају да се једно дете зарази.

- Настава је тако организована да тим случајем, ако је неко резервоар неће моћи да дође до преношења ако се поштују мере. Радиће се епидемиолошки надзор, изолација над најближим контактима ако је контакт био без поштовања мера. Зато ће то бити одређено од случаја до случаја, биће епидемиолошка истраживања у свакој појединачној ситуацији – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Она је рекла и да, уколико неко има било какве симптоме инфекције неће ићи у школу, а то се односи и на наставно и ваннаставно особље.

- Уколико се деси да неко током часова осети неке од симптома, што пре треба да се јави у ковид амбулантну. Ако су то ученици, треба да то кажу наставнику и тада, са маском коју иначе носе, одлазе у собу за изолацију коју ће имати свака школа, позивају се родитељи који их одводе у најближу амбуланту. Уколико се испостави да је неко од ђака или наставника позитиван на присуство вируса, онда се наравно то пријављује надлежном Институту за јавно здравље који спроводи епидемиолошка истраживања - објаснила је др Кисић Тепавчевић.

Кисић је данас новинарима, након седнице Кризног штаба, између осталог навела да је препорука Кризног штаба родитељима чија су деца путовала ван земље, да 10 дана проведу у самоизолацији.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Ово је додатна врста предострожности којом апелујемо на родитеље да своју децу задрже кући, не само да их не шаљу у школу, него да деца не излазе нигде из куће у том временском периоду јер су потенцијални носиоци инфекције - појаснила је Кисић.

Подсетила је и да је ове године био продужен распуст због сезонског грипа.

- У фебруару смо због пораста учесталоти грипа продужили распут и то је утицало на смањење учесталости обољевања. Имамо активан надзор, а сада ћемо бити јос предострожнији. Родитељи су јако битни у школама, а изостанак из школе ће да буде један јако добар показатељ и надам се да ту неће бити злоупотребе – истакла је она.

Када је реч о вакцинацији против сезонског грипа, почетак би требало да буде средином октобра.

- Имали смо највећу заинтересованост за вакцинацију протекле две године. Повећавали смо додатну количину дозе и у складу са тим смо и ове године иницијално смо на 350.000, спремили још 150.000. Тако ће бити најмање пола милиона доза. Постоје индикације, и клиничке и епидемиолошке ко треба да се вакцинише. Увек је то негде средином октобра – казала је она.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ZALIV tacka NET

28.08.2020. 20:26

Dete ne saljem u skolu ni pod razno, sve dok ima novih zarazenih! Ukoliko me budete terali da saljem dete u nekom momentu a jos ima novih zarazenih mozete jedino silom da me hapsite ili sta vec ne ali ako dodje do toga resio sam da menjam drzavu jer ste mi se iskren da budem smucili!