КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Учинићемо све да деца у школама буду заштићена

Танјуг

28. 08. 2020. у 12:05

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Учинићемо све да деца у школама буду заштићена

Фото: Танјуг

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да Кризни штаб све мере доноси у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију и додала да ублажавање мера које ће уследити у наредном периоду, уколико се опадајући тренд буде наставио, не значи да грађани треба да се опусте.

Кисић је новинарима, након седнице Кризног штаба, између осталог навела да је препорука Кризног штаба родитељима чија су деца путовала ван земље, да 10 дана проведу у самоизолацији.

- Ово је додатна врста предострожности којом апелујемо на родитеље да своју децу задрже кући, не само да их не шаљу у школу, него да деца не излазе нигде из куће у том временском периоду јер су потенцијални носиоци инфекције - појаснила је Кисић.

У школи су, додала је, такође направљене структне препоруке које треба да се поштују, а које ће вероватноћу преношења вируса свести на минимум.

Све мере које се доносе, доносе се у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, истакла је Кисић.

- Не можемо их донети унапред, нити то може иједна земља. Епидемиолошка ситуација се прати на дневном нивоу и по потреби ће се све мере кориговати - рекла је она.

Поручила је да ублажавање мера које ће уследити у наредном периоду, уколико се овакав опадајући тренд буде наставио, не значи да треба да се опустимо већ да учинимо све од себе да корона вирус што пре нестане из наше популације.

Кисић каже да нема никаквог разлога за страх имајући у виду да почиње школска година и да смо спремни за све облике наставе - од поптуно онлине приступа до наставе у школским клупама.

- Најбоље решење је сигурно настава у школским клупама, све остало су компромисна решења у зависности од епидемиолошке ситуације, а знамо колико је важна и социјализација. Ово је један специфичан полазак у школу и пратиће се ситуација на дневном нивоу, као и изостанци - рекла је она.

Кисић каже и да ће се у складу са тиме кориговати мере и да је циљ да повратак деце у школе буде безбедан.

- Учинићемо све да се ризик преношења заразе сведе на минимум - поручила је Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ZALIV tacka NET

28.08.2020. 12:19

Problem je sto su to deca, taj deo ste izgleda zaboravili nesretnici. Gurnete mnogo dece na malo prostora i ocekujete da sve bude kako treba. Suludo! Moje dete ne ide u skolu sve dok ima novih zarazenih i to je jedina normalna odluka kako ja vidim a sve ostalo je rizik bez preke potrebe....bolje da se gubi 1god skolovanja nego necije zdravlje