САМОИЗОЛАЦИЈА НАЈЛОГИЧНИЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА ПОВРАТНИКЕ: Ево чега ће морати да се придржавају Срби који се враћају са одмора из иностранства

Танјуг

28. 08. 2020. у 09:59

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да ће Кризни штаб данас поново расправљати о могућности увођења самоизолације за оне који долазе са одмора из иностранства у Србију.

САМОИЗОЛАЦИЈА НАЈЛОГИЧНИЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА ПОВРАТНИКЕ: Ево чега ће морати да се придржавају Срби који се враћају са одмора из иностранства

Фото: Принтсцреен/Пинк

Самоизолација делује као најлогичније решење, рекао је Кон за РТС. Он је додао да је расправа о томе да ли наши држављани који улазе у Србију треба да доносе пи-си-ар тестове разрешена јер има држава које уопште не тестирају странце.

- То би значило да када дођу у земљу морају да се тестирају у неком кратком времену. Ако би то опет увели за све, то би био јак удар на лабораторије, јер ми смо доживели два пута шта значи блокирање лабораторија због превеликог налета, то нам најмање треба - истакао је Кон.

Он сматра да је самоизолација најлогичније решење.

- То је 30.000 људи који се очекују у односу на оних 400.000 на почетку епидемије, не може да се упоређује тај ризик, тако да ће то Србија лако апсорбовати - додао је Кон.

Указао је да су јако важна здравствена упозорења која мора да добије сваки наш грађанин који прелази границу.

- То подразумева да има обавезу да уколико му се појаве било какве тегобе да се јаве на одређени број телефона. Треба знати да су казне по питању заштите јавног здравља минимална 50.000 до 150.000 динара. Ми имамо могућности да то ставимо под озбиљну контролу - поручио је Кон.

Говорећи о најавама да би Европска унија могла да препоручи чланицама да скину Србију са црвене листе, уколико број заражених корона вирусом настави да опада, Кон каже да ЕУ има јасно дефинисан критеријум.

- Прати се 14 дана број и ако је тај број испод 25 на 100.000 и има даљу тенденцију пада, онда се земл?а скида са листе црвених земаља - објаснио је Кон.

Он је навео да је Србија сада на 32 и да се у врло блиској будућности може очекивати да тај број падне на 25.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у земљи, а на питање да ли га брине што је у односу на почетак недеље повећан број новозаражених, Кон каже да је у питању понашање већинског дела становништва да током викенда знатно мање одлазе на прегледе у ковид амбуланте.

- Бројеви су обично близу, дупло мањи суботом и недељом у ковид амбулантама где се узимају ти брисеву. Ти резултати опет стижу тек негде уторак, среду јер треба време док се резулатати обраде, упишу - обајснио је Кон.

- Ово свакако води ка смиривању и више нема око тога дилеме - поручио је Кон.

Говорећи о Прибоју, где је жариште приватни старачки дом, Кон је рекао да се свакако у било ком месту може догодити пораст броја заражених и да је довољна једна једина ситуација где се не поштују мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Marco

28.08.2020. 11:20

Dobar dan. Ja sam drzavljanin Italije. Moja buduća supruga rodjena je u Srbiji. Zelim da objasnim nešto zaista važno ovde jer obozavam Srbiju i Srpski narod. "Говорећи о најавама да би Европска унија могла да препоручи чланицама да скину Србију са црвене листе, уколико број заражених корона вирусом настави да опада, Кон каже да ЕУ има јасно дефинисан критеријум. Прати се 14 дана број и ако је тај број испод 25 на 100.000 и има даљу тенденцију пада, онда се землиа скида са листе црвених земаља - објаснио је Кон. Он је навео да је Србија сада на 32 и да се у врло блиској будућности може очекивати да тај број падне на 25". Evo šta želim da dokazam jer volim istinu! Problem je da to nije tačno! Srbija nikad nije imala 500 oboleli u jednom danu = to bi bilo manje od 7,3 na 100.000 (500 / [6.900.000 / 100.000]). 6.900.000 je ukupna populacija u Srbiji. Moja voljena Srbija je UVEK bila ispod 7.3 od POČETKA ove situacije 06.03.2020! To znači da EU i sve članice lazu kao uvek o Srbima! Istina je samo jedna! Zivela Srbija! Živeo Srpski narod!

sima s

28.08.2020. 12:31

"SAMOIZOLACIJA NAJLOGIČNIJE REŠENjE ZA POVRATNIKE" - Jeste, ali samo pod uslovom da im lekar posle pregleda odredi samoizolaciju odn. da im, ako su zaposleni, otvori bolovanje. U protivnom (ako bolovanje nije otvoreno i nije obavešten poslodavac) osoba u samoizolaciji rizikuje otkaz zbog samovoljnog nedolaska na posao. - Ovaj "Dr" bi već jednom morao da shvati da nisu svi ni besposleni ni u penziji pa mogu da sede "u samoizolaciji" kada i koliko dugo hoće.