ФАЈРОНТ ДВА САТА КАСНИЈЕ? Кризни штаб данас разматра дуже радно време кафића и тржних центара

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

28. 08. 2020. у 08:05

ФАЈРОНТ ДВА САТА КАСНИЈЕ? Кризни штаб данас разматра дуже радно време кафића и тржних центара

Фото: Н. Скендерија

МЕРЕ против епидемије ковида 19 биће највероватније данас додатно релаксиране на седници Кризног штаба, који ће предложити да се тржни центри врате на редовно радно време, до 22 сата.

То значи да ће угоститељски објекти "фајронт" са 23 моћи да помере на један сат иза поноћи и да се дозволе спортови у салама, али без публике.

То би за недељу дана, после отварања позоришта и биоскопа, било друго попуштање противепидемијских мера, али увек остаје отворена могућност да се оне, ако се погорша епидемиолошка ситуација, поново радикализују.

Иако су поједини чланови Кризног штаба за то да се уведе обавезан PCR тест за оне који се враћају у Србију са летовања, и то не старији 24 сата, за "Новости" су јуче потврдили да за тај предлог немају подршку већине. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић, ипак, каже да се прати учесталост оболевања оних који се враћају са одмора и да је самоизолација након повратка из иностранства мера о којој се стално размишља.

- Епидемиолошка ситуација је лошија у свим тим земљама него у нашој, и грађани, иако су на одмору, морају да поштују превентивне мере - каже Дарија Кисић Тепавчевић. - Апелујем на све особе које се враћају у Србију да се 14 дана по повратку понашају још одговорније.

Министар Златибор Лончар каже да се на границама, ради спречавања ширења вируса, у оквиру епидемиолошког надзора спороводе додатне мере заштите:

- Санитарни инспектори грађанима који улазе у Србију мере тремпературу, а по потреби их шаљу у ковид-амбуланте. Свако опуштање ће погоршати оно што смо до сада постигли, а сад смо на прекретници и можемо на једну или на другу страну у зависности од тога да ли се мере поштују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Boris Belich

28.08.2020. 08:17

Кафићи да раде до 1:00 ујутро. Е то нам баш треба. Да барабе могу да се промовишу а остали да их следе. Бесконачна седења, трпања у стомак, пушење е то нам баш треба, нашим млађима који треба да ујутру устану и раде. Не не трба да раде, мама и тата ће само да би деца дуже спавала. Које луде препоруке. Кафеџије одлучују

Savest

28.08.2020. 08:21

Сад је тренутак да се мере максимално примењују и да се пооштри контрола, а не да се попушта, па да да опет одемо у неки n-ти пик.

Boris Belich

28.08.2020. 08:26

Одвратно, кафићи да раде до 1:00, коме је то важно да видимо нашу младост да сатима седи и одвратно пуши и лоче. Нама треба здрава младост да се сачува за старост а не са 40 година да виси по амбулантама и узима свакодневно шаку лекова. Кризни штаб прави инвалиде

stari doktor

28.08.2020. 08:43

Pustite besposlene džabalebaroše da dodatno prikupe koronu tokom svojih noćnih divljanja, kako bi ih što više širili među ostalim građanima. I to zašto? Da bi "splavarima" omogućili što već zaradu i izvukli koji dinar više za državni budžet. Aferim va, kolege krizni štabci, na razumnim rešenjima kada nam dcu šaljete u škole da se što pre "prokuže" i usput po koje umre.

Dack

28.08.2020. 10:56

Treba zaštititi radnike,ako to država ne uradi vlasnici sigurno neće.Pa kako taj radnik u tom kafiću da ode kući.Dok zatvore, očiste srede novac eto 2 ujutro.Isto i sa prodavnicama rade do 22 h.Kod mene Maxi najveća gužva od 21-22.

Pavle

30.08.2020. 16:56

Krizni štab je pravno nepismen. On može da donese odluku do kada se okupljanje sa epidemiološkog stanovišta ne smatra kažnjivim. Ali da li je rad restorana i kafića i na koji način dopušten u tom vremenu - to određuju drugi propisi. Ne može epidemiološki krizni štab doneti propis da kafići mogu maltretirati ljude da ne mogu da spavaju do jedan ili dva noću.