ПОЧЕТАК ШКОЛЕ БЕЗ ОДЛАГАЊА: Поштују се препоруке епидемиолога, али настава креће 1. септембра

Е. В. Н.

28. 08. 2020. у 06:47

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ БЕЗ ОДЛАГАЊА: Поштују се препоруке епидемиолога, али настава креће 1. септембра

Фото: Д. Миловановић

НЕМА потребе да се почетак школске године помера за две недеље, како је затражила Унија синдиката просветних радника.

Важно је да деца крену у школу, посебно најмлађи - поручила је јуче премијерка Ана Брнабић.

Она је рекла и да су Кризни штаб и Влада Србије довољно рано дали препоруке школама за одвијање наставе и да су сви имали довољно времена да се припреме.

- Било би бесмислено да су препоруке дали раније, јер нико није могао да предвиди епидемиолошку ситуацију, која се и сада прати и од чега ће и убудуће зависити како ће се одвијати настава у школама - нагласила је премијерка. - Ако ситуација буде боља, дозволићемо већа одељења, а ако буде лошија, ићи ћемо на онлајн наставу.

Многе ђаке и њихове родитеље збунила је последња изјава епидемиолога др Предрага Кона да би Кризни штаб могао да препоручи да деца која се враћају из иностранства у школу крену са десет дана закашњења у односу на вршњаке, због постојања ризика да се у земљу врате заражени вирусом корона. У Министарству просвете нису разматрали ову могућност, јер нису ни добили званичан предлог.

- Поштоваћемо препоруке епидемиолошког Кризног штаба - каже, за "Новости", министар просвете Младен Шарчевић. - Просветни систем ће се прилагодити ономе што стручњаци буду наложили. Лично, ако то буде обавезна мера, сматрам да не би требало да траје тако дуго, десет дана. Ако буду морали да остану код куће, деца ће у том периоду моћи наставу да прате на даљину.

Фото: Д. Миловановић

Обавештење о обавезном размаку

Један од чланова Кризног штаба каже, за "Новости", каже да су, са епидемиолошке стране, све у вези са почетком школе детаљно и више пута размотрили, а да ће већ направљене планови мењати у ходу, ако буде требало.

- Све остало, укључујући и идеје да деца која су била изван Србије крену 10 дана касније у школу, појединачни су ставови, о којима на Кризном штабу може да се дискутује, али не верујем да би већина подржала такав предлог - каже наш саговорник и додаје да је добро да деца, поготово најмлађа, иду у школу, не само због образовања, већ и због социјализације. - Ако дођемо у ситуацију да се епидемија погорша, да то буде ризик за децу и њихове укућане, лако је привремено прекинути школску годину. Сада су епидемиолошки параметри такви да за одлагање школске године, макар и само за децу која су путовала изван Србије, нема разлога.

ЂАЦИМА 10.000 ВИЗИРА

МИНИСТАРСТВО просвете саопштило је да је обезбеђено 10.000 визира за ученике који због здравствених проблема не могу да носе заштитне маске. Шеф кабинета министра просвете Ненад Радић казао је да ће визири преко школских управа бити распоређени школама у Србији.

Према његовим речима, локалне самоуправе су обећале да ће бити обезбеђено довољно заштитних маски за запослене и дезинфекционих средстава за школе.

Институт "Батут" формирао је посебан тим са задатком да искључиво прати епидемиолошку ситуацију у школама. О почетку школске године и изазовима који чекају просвету разговарали су јуче и представници Министарства и просветних синдиката и следећи састанак заказали су за две недеље.

Школама је јуче истекао рок да Министарству просвете доставе оперативни план наставе у следећој школској години. Министар Шарчевић изјавио је да се већ зна да 45 одсто школа, које су мале, неће морати да деле одељења у мање групе и да ће моћи да организују наставу уживо за ниже и старије разреде. Навео је да је 97 одсто родитеља изабрало да деца иду у школу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)