САМО ДА ЈОЈ ВИДИМ ЛИЦЕ И ЧУЈЕМ ГЛАС: Дирљив сусрет мајке и сина у Геронтолошком центру у Обреновцу након шест месеци (ВИДЕО)

Новости онлине

27. 08. 2020. у 22:22

САМО ДА ЈОЈ ВИДИМ ЛИЦЕ И ЧУЈЕМ ГЛАС: Дирљив сусрет мајке и сина у Геронтолошком центру у Обреновцу након шест месеци (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

НАКОН вишемесечне паузе, од ове недеље дозвољене су посете Геронтолошком центру у Обреновцу.

Корисници своје њамилије могу видети само уз поштовање свих епидемиолошких мера у трајању од 15 минута или у посебним деловима зграде, пише РТВ Маг.

Јован Поповић своју мајку није видео пуних шест месеци. Сада је, након пола године у Геронтолошком центру, по посебним условима уследио дирљив сусрет.

- Такви су услови какви јесу. Морамо да поштујемо законе овог стања. Али ето, да је видим близу, да могу да је фотографишем. Мало је стресно за мене, али морамо да се чувамо и пазимо. Нека је и стакло ту, довољно је да јој видим лице и чујем глас. Долазићу стално, она је 12 година ту – рекао је за РТВ Маг Јован Поповић.

После неколико месеци, поново су дозвољене посете у Геронтолошким центрима. Рођаци своје најмилије могу посетити само уз претходно заказивање и у деловима објекта који су предвиђени за то.

- Имамо срећу што имамо подесан објекат и то је идеално решење. Део објекта где не улазе ни корисници, ни запослени, користимо као место сусрета између сродника и њихових најближих који се налазе у дому. Као баријера постоје једна врата, али они се лепо виде. Могу да се чују, причају без додира, контакта, што је једна од мера, да не угрожавамо безбедност корисника у таквој комуникацији која је у петнаестоминутном трајању – рекао је за РТВ Маг Зоран Суботић, директор Геронтолошког центра у Обреновцу.

Само у оваквим условима корисници су безбедни и заштићени, а њихово здравље је на првом месту, зато је неопходно заказивање посета.

- Да би неко од сродника дошао у посету мора да је најави. Постоји процедура за то. У интервалу од 14 до 15 часова, најављују се за први слободна термин или онај термин који њима одговара. Значи од 14 до 15 преко централе, добије се сестра која упише термин и посета се реализује у простору који смо определили за то и који је најбезнеднији – објаснио је Суботић.

Иако су на дистанци, не могу да приђу и загрле их, корисници су са одушевљењем прихватили вест о попуштању мера.

- Дирљив је сусрет, када некога не видите шест месеци... Чујете се телефоном, какву год да имате комуникацију када видите особу изблиза емоције прораде, сви су срећни – истакао је директор центра.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)