ДОДАТНЕ МЕРЕ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА: Ево шта очекује грађане по повратку из иностранства

Танјуг

27. 08. 2020. у 13:23

МИНИСТАР здравља Златибор Лоночар разговарао је данас у Бањи Ковиљачи са лекарима из Лознице, Шапца, Ваљева, Ужица, Чиготе и Бање Ковиљаче, који су радили у ковид болницама и пренео како се у даљој заштити од ширења вируса на граничним прелазима спороводе додатне мере заштите и да санитарни инспектори грађанима који улазе у Србију, мере тремпературу, и по по потреби их шаљу у ковид амбуланте.

ДОДАТНЕ МЕРЕ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА: Ево шта очекује грађане по повратку из иностранства

Фото: Д. Стојаковић

Лончар се захвалио здравственим радиницма, који месецима раде у црвеним зонама, и који који раде у скафандерима дан и ноћ.

Он је навео да је циљ био и остаје да се здравственим радницима обезбеде најбољи услови у датој ситуацији јер је то једини начин да се сачувају и здравствени систем и сви људи.

Лоначар је на скупу у Бањи Коваљачи лекаре информисао и о додатним мерама које држава предузима имајући у виду и савет СЗО, а када је реч грађанима који долазе из земља и региона у којима је број заражених корона вирусом многовећи него у Србији .

На граничним прелазима грађани који се враћају у земљу добију, рекао је, здравствени материјал са информацијама и упутсвима како да се они понашају.

-Наши инспектори контактирају те људе, узимају им анамнезу, мере тремпературу и по порцени их шаљу у ковид амбуланте-рекао је Лончар и поновио да нема места за опуштање због чега морају да се поштују мере које дају резултате.

Министар је поручио да данас имамо више искуства и да зато можемо да очекуемо боље резултате.

Свако опуштање ће погоршати оно што смо до сада постигли, рекао је Лончар и оценио да се Србија налази на прекретници да можемо на једну или на другу страну ако се мере не поштују и подсетио да је од 176 позитивних здравствених радника шесторо у болиници.

Додао је и да је у систему социјалне заштите заражен 118 корисник и 49 запослених.

Лончар и нагласио да мере морају да се наставе, јер ће свако опуштање погоршати ситуацију, а, како је нагласио. потребна је што боља епидемиолошка ситуација, јер предстоји почетак школске године за ђаке и студенте.

Начелник привремене ковид болнице Снежна Радуловић из Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи, у коју су од 13 априла стизали први ковид пацијенти, захвалила је на свакодневној помоћи министарства и свих надлежних служби, Она је подсетила да су се код њих лечилли ковид позитивни здравсвени радници, припадници војске и полиције, који су срећом, како је додала, били лакши пацијети,

Домаћин је био диркетор Специјане болнице, Александар Јокић, који је изразио задовољство што је пријем организован у Кур салону, у цувеном здању грађеном за његово височаснтво краља Александра Карађордејвића које је било руинирано, а обновљено је и реконструисано за 160 година организованог лечења у Бањи Ковиљачи.

Додао је да је тај чувени салон још један заштитни знак Бање Ковљаче поред сумпорног купатила.

-Када кажемо да је кроз нашу болницу, просао 71 пацијент за само три недеље, да ниједан запослени није било заражен, то ипак није изгледало тако лако као што звучи-рекао је он и додао да није било лако, али да су успели уз свакодневну подршку министарства

-Сваки дан смо научили несто ново и бићемо спремни за неки нови удар. Трудимо се да применом свих тих мера,надамо се да неће бити потребно али ако затреба сви смо у служби јавног здравља грађана Србије-рекао је Јокић.

Снежна Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор болнице у Шапцу, подсетила је да је болница била у ковид ситему од 15 јула, када се број пацијената нагло повећавао,

Захваљујући министарству имали смо и довољно респиратора и опреме, сви лекари су уцествовали у лечењу, били у скафандеирма са две маске, презнојавали се, чинило нам се да се гушимо али када смо видиели пацијенте који се стварно гуше не могу да нађу полозај да удахну ваздух све смо заборављали, рекла је Ковачевић.

У име ужичке болнице говорила је Ирена Ђурић, која је подсетила на озбиљну ситуацију и 200 позитивних пацијената у региону.

Када смо укључили и остале градове и имали смо и 500 позитивних пацијената, рекла је Ђурић и додала да су у лечење били укључени сви лекари па и ортопеди.

Без обзира колико је било тешко, главна сатисфакција за све нас био је повољан исход, рекла ји скренула пажњу да је ситуација и даље на клизавом терену, те да је потребно да сви буду јако опрезни и постују мере опреза јер нико не зна шта нас чека.

Начелник ургентног тима у Лозници Тадић Милан подсетио је да је кроз тријажни центар од почетка епидемије прошло нешто више од 4.000 пацијента а да их је хоспитализовано 460.

-Захваљући реконструкцији грудног одељна, који је боље речено изграђен поново, капацитет је био 50 пацијена, уселили смо се у ново одељење 4. јула-рекао је Тадић и додао да је тренутно стање затишја да је у болници 25 пацијента.

Све сада, какао каже, звиси од наше одговорности да ли ћемо се вратити на старо на повећан број пацијената, или ћемо смањивати број позитинвих, рекао је Тадић и додао да је довољан број лекара обезбедњен унутрашњом организацијом,

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)