ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО: Ово је најпоузданији показатељ да пацијент није више заразан након што је прележао корону

Танјуг

27. 08. 2020. у 14:37

ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО: Ово је најпоузданији показатељ да пацијент није више заразан након што је прележао корону

Фото: Танјуг/Тања Валић

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да контролни ПЦР тест није најпоузданији показатељ тога цвирус, већ да кључну улогу има контролни преглед.

Након што је објављено да је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" укинуо контролни ПЦР тест као услов за излазак из изолације, Кон је објаснио да код лакших случајева изолација може бити прекинута 14 дана након оболевања, без додатног тестирања, али само уз услов да најмање три дана немају никакве симптоме.

-Ако, рецимо, неко има 10 дана тегобе, онда може да буде слободан након 14 дана, а ако рецимо има три недеље тегобе, онда мора још три дана да буде без тегоба и онда се сматра да није више заражен-објаснио је Кон за портал Нова.рс.

Додаје да за пацијенте који се због корона вируса нађу на болничком лечењу важи правило да се тек након негативног контролног теста отпуштају кући и стављају 14 дана у изолацију.

Након тога, како каже, није потребно још једно тестирање.

-Доказано је да, уколико је прошло 14 дана од негативног теста, чак и ако се појави позитиван тест, тај вирус више није жив-навео је Кон.

На питање да ли је добро да се лекари приликом прекидања изолације ослањају на то шта им пацијенти кажу о свом стању, одговара да за доношење закључка кључну улогу ипак има контролни преглед.

-И код нас и у свету се дешавало да сви мисле да је важан тест, а у стварни је далеко важнији контролни преглед. Дакле, лекар мора да види и да напише да престаје изолација-закључује Кон.

Дом здравља Нови Сад саопштио је у понедељак да је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” укинуо контролни ПЦР тест, и да ће пацијенти након истека изолације од две недеље морати да се јаве у Дом здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)