ЈОШ НИШТА ОД ПУТОВАЊА У ЕУ Следеће недеље састанак у Бриселу, али Србија још не испуњава важан услов

Танјуг

27. 08. 2020. у 13:11

ЕУ ће тек следеће недеље разматрати листу трећих земља којима је, у односу на епидемиолошку ситуацију, омогућено слободно путовање преко спољних граница Уније, речено је Танјугу у Бриселу.

ЈОШ НИШТА ОД ПУТОВАЊА У ЕУ Следеће недеље састанак у Бриселу, али Србија још не испуњава важан услов

Фото: Архива ВН

О томе ће се разговарати на састанку амбасадора земља чланица заказаном за 2. септембара, а према незваничним информацијама, не очекује се да ће листа земља бити промењена односно да ће се на њој поново наћи Србија.

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да је иако побољшана, епидемиолошка ситуација у Србији још не испуњава зацртане критеријеме Савета ЕУ када је реч о броју инфицираних на 100 хиљада становника, а који би требало да буде око 16 односно испод 25.

Као тражени критеријум, приликом отварања спољних граница ЕУ према трећим земљма узима се епидемиолошка ситуација у последњих 14 дана која би требало да буде иста или боља са просеком ЕУ, али мере заштите током путовања као и принцип реципроцитета.

У ЕУ наглашавају и да је, након усвајања листе, право сваке земље чланице ЕУ да одлучи како ће да имплементира препоруке односно прихвати или одложи могућност уласка грађана предложених трећих земља на њихову територију.

То конкретно значи да земља чланица не би требало једнострано да укине рестрикције за трећу земљу која није на усвојеној лсити, али да има право да земљи са листе не отвори одмах своје националне границе.

Србија се 1. јула нашла на листи земља за које је дата препорука за слободно путовање преко граница ЕУ, али је због погоршања епидемиолошке истуације са те лсите скинута већ средном јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Martinović Bernard

27.08.2020. 13:23

Драга Господо нема улазка у ЕУ. Да ли је то неком јасно да нас тамо не желе и да нас вуку за нос. Ја живим на западу преко четрдесет година и знам шта причам.

Martinović Bernard

27.08.2020. 17:56

@Stojan Veletovac - У праву сте што се тиче путовања. Прочитао сам само наслов и згадило ми се. Извињам се. Али што се тиче чланства то сам сигурно у праву. Поздрав свим добрим људима.