ДР КИСИЋ: Прати се учесталост обољевања оних који се враћају са одмора, о самоизолацији након повратка из иностраства размишљамо сваки дан

Novosti online

27. 08. 2020. у 09:17

ЗАМЕНИЦА директора "Батута" др Дарија Кисић Тепавчевић каже да се последњих недеља бележи тренд пада оболелих, и да у Србији нема ниједног новог жаришта корона вируса.

ДР КИСИЋ: Прати се учесталост обољевања оних који се враћају са одмора, о самоизолацији након повратка из иностраства размишљамо сваки дан

Фото: Принтсцрен/Прва ТВ

Напомиње да је већи број отпуста него пријема у болницама, али да не смемо да се опустимо. Наводи да се прати учесталост оболевања особа који се враћају са летовања и да ако се донесе одлука о карантину након повратка из одређене земље да ће јавност о томе бити благовремено обавештена.

Дарија Кисић Тепавчевић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да се последњих недеља бележи тренд пада броја оболелих.

-Он никада није линеаран. То не мора да значи да сваки нови дан буде све мањи број оболелих. Мање је оптерећење система. У ковид амбулантама и даље има пацијената и то резултира откривањем нових случајева. Битно је нагласити да се последњих недеља бележи већи број отпуштених из болница него примљених. Све је мањи број оних са тежом формом болести-нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Не може да се каже да је стабилна епидемиолошка ситуација јер је вирус ту, али је све мањи број оболелих.

-Научили смо да број оболелих зависи искључиво од примене превентивних мера. Зато би требало би да наставимо да се понашамо одговорно и савесно и сигурно ће то уродити плодом-напомиње Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, нема ниједног новог жаришта где је зона интензивне жаришне трансимисије, ал и је највећи број случајева је из главног града.

-Иако су биле неке другачије хипотезе, овај вирус се преноси директно, капљично, директан контакт путем пољупца, али и преко свеже контаминираних предмета. Превентивне мере су оно што нас спасава од инфекције-додаје Кисић Тепавчевићева.


СВАКО ОКУПЉАЊЕ НОСИ ФАКТОР РИЗИКА

Наводи да свако окупљање представља неки фактор ризика.

-Ако се поштују мере тај ризик се своди на минимум. Мораћемо да научимо да живимо са вирусом. Понављамо једно те исто, али то је нешто што заиста спасава животе-указује заменица директора "Батута".

Наводи да је све стабилнија ситуација и сигурно ћемо ићи у том правцу.

-То никако не значи да треба да се опустимо. Вирус је ту и морамо да поштујемо мере да бисмо сачували себе и своју породицу-каже Кисић Тепавчевићева.

На питање када ће се продужити рад кафића, ресторана и супер маркета Кисић Тепавчевићева наводи да нас то чека у наредном временском периоду.

Приоритет да смогнемо снаге да се понашамо као претходних недеља

-Не треба то да нам буде приоритет. Приоритет треба да смогнемо снаге и понашамо се као и претходних недеља-казала је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, носићемо маске све док је вирус присутан.

-Превентивне мере ће нас штитити и од других респираторних инфекција-указује Кисић Тепавчевићева.

Интензивно се, истиче, прати епидемиолошка ситуација и прати се учесталост оболевања особа које се враћају са летовања.

-Епидемиолошка ситуација је лошија у свим тим земљама него у нашој земљи и да иако су на одмору морају да поштују превентивне мере. Желимо да спречимо да ако се неко инфицира у некој до других земаља, да се настави трансмисија у нашој земљи. Апелујем на све особе које се враћају у нашу земљу да се у наредних 14 дана по повратку понашају још одговорније и савесније-навела је Кисић Тепавчевићева.

О самоизолацији након повратка из одређених држава наводи да је то нешто што се разматра сваки дан.

-Напомињем, ради се активан епидемиолошки надзор и ако се донесе таква одлука бићете благовремено обавештени-закључила је Кисић Тепавчевићева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)