ПО ПОТЕРНИЦИ ИНТЕРПОЛА: Професорку из Београда ухапсили због шверца дроге у Бордоу, у ком никад није била

М. МАРКОВИЋ

27. 08. 2020. у 11:00

ВЕСТ да је погранична полиција БиХ на прелазу Вардиште код Вишеграда ухапсила, по потерници Интерпола, Н. Ш. (44), професорку енглеског из Београда "због трговине наркотицима", за шта је запрећена казна и до 30 година затвора, има и другу страну.

ПО ПОТЕРНИЦИ ИНТЕРПОЛА: Професорку из Београда ухапсили због шверца дроге у Бордоу, у ком никад није била

Фото: И. Маринковић

Први пут после готово две недеље од када је ова жена лишена слободе, а надлежни суд у Сарајеву јој одредио екстрадициони притвор до изручења Француској на чију је иницијативу и расписана потерница, за "Новости" је говорио њен дугогодишњи пријатељ и очевидац хапшења Б. М.

- У дану када се то догодило, враћали смо се са Шарганске осмице и упутили се према Вишеграду, јер је она желела да види Андрићград - прича Б. М. - Прошли смо, без проблема нашу контролу, а онда су нас, после увида у личне карте зауставили на босанској. Мојој пријатељици су казали да напусти возило и суочили је са потерницом. Изашла је, чуо сам да је говорила: "Ништа ми није јасно, ово мора да је нека забуна". Разговор у пограничној служби трајао је петнаестак минута, онда су мом аутомобилу пришли и полицајци и цариници БиХ. Не детаљно, него дупло толико, претресли су ми аутомобил. Камерама, по стварима испод аутомобила... И, то је потрајало. - Ви сте слободни, можете да наставите пут или да се вратите у Србију.

М. Б. је наставио пут и био у тужилаштву када је Н. Ш. потврђено оно што је већ чула на граничном прелазу.

- Ми овде немамо с вама ништа осим да вас задржимо до изручења Француској и она се изјаснила за убрзану процедуру, односно екстрадициони притвор од 15 дана и тај рок управо истиче. За то време омогућена су јој три телефонска позива. Да се чује са адвокатом, родитељима, али је проблем што јој због короне није дозвољено ни да се адвокат с њом сретне нити да овлашћење потпише како би се прибавили документи, као што је кључни листинг преласка границе и боравак у месту где јој се приписује дело. То је Бордо, у ком она никада није била - подсећа саговорник "Новости". - Ово говорим први пут, досад ме нико из медија није ни позивао нити шта питао, па се чудим да су ме цитирали и "знали" како се осећам.

Фото: И. Маринковић

Б. М. у редакцији "Новости"

Он сведочи да је пријатељ са Н. Ш. готово деценију и да зна да је у животу као и у свом послу била узорна.

- Она је разредни старешина у једној београдској школи у којој су у току са проблемом - каже Б. М. - Толико добро је познајем да би ми промакло било шта што је порок, а ни ја са таквом особом не бих имао шта да тражим. И, истина је да сви који је познају, о њој могу исто да говоре као ја, зато су у неверици шта се догађа.

Прича нам, потом, да их је спојила љубав према фудбалу, иста музика, путовања и потпуно здрав живот.

- Верујем да ће из овога изаћи онако како је и живела. Чиста образа. Нисмо се чули. Позив очекујем, ускоро, из Француске.

Фото: Приватна архива

Н. Ш. и Б. М.
 
НИЈЕ КАЖЊАВАНА

АДВОКАТ Милош Стевановић из Бијељине, заступник Н. Ш. каже за наш лист да она никада пре није била кривично ни прекршајно гоњена.

- Њен досије је без иједне мрље и ја верујем да ће из Француске стићи вест да је посреди грешка или забуна - одговорио је Стевановић на наше питање какав исход је могућ у овом поступку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)