ХЕЛИКОПТЕР Х-145М: Велики технички искорак за Војску Србије

Novosti online

25. 08. 2020. у 12:54

ХЕЛИКОПТЕР Х-145М: Велики технички искорак за Војску Србије

МОД

ЗАХВАЉУЈУЋИ упорности председника и врховног команданта Александра Вучића, претходне три године веома су значајне за Војску Србије и посебно за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану.

Тај вид војске опремљен је новим и најсавременијим средствима наоружања и војне опреме, а набавка хеликоптера Х-145М, Ми-35 и Ми-17 велики је технички искорак за Војску Србије.

После више од 25 година Србија је набавила девет “Ербасових” савремених вишенаменских хеликоптера Х-145М, најсавременијих у својој класи, и то четири за Полицију и пет за Војску Србије који су у наоружање и војну опрему уведени прошле године.

Х-145М је вишенаменски хеликоптер намењен за транспорт људи и средстава, обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојишта, као и за ватрену подршку.

Опремљен је најсавременијим оптоелектронским и навигацијским системима који омогућавају употребу у сложеним метеоролошким условима, дању и ноћу. Хеликоптери Х-145М имају бочну дизалицу која има могућност подизања терета до 270 килограма. Максимална брзина хеликоптера је 265 км/ч, крстарећа брзина износи 240 км/ч, док су максимална оперативна висина 4.877 метара и долет 638 километара.

МОД

Војска Србије и наша одбрамбена индустрија опремају хеликоптер Х-145М средствима из домаћег наоружања и домаће производње, што је велико признање за наше инжењере, јер су развили наоружање које може бити примењено на сложеним ваздухопловним системима.

У Центру за испитивање наоружања и војне опреме “Никинци” обављена су испитивања нашег ваздухопловног наоружања које су развили Војнотехнички институт и “Југоимпорт-СДПР”, а произвела панчевачка “Утва”. Реч је о ракетном лансеру 80 мм и гондоли са митраљезом 12,7 мм на хеликоптеру Х-145М за гађања у дневним и ноћним условима из лета, који су у испитивањима показала одличне резултате.

Одржавању ваздухоплова посвећује се велика пажња те је изграђен нови хангар за смештај ваздухоплова и акумулаторска станица на аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу, који у потпуности обезбеђује услове за смештај технике за одржавање хеликоптера, поред осталог и Х-145М. После више од 20 година изграђен је савремени објекат који може да обезбеди услове за смештај, одржавање и рад на средствима.

Подизању оперативних способности Ратног ваздухопловства допринео је и процес обуке и усавршавања војних пилота у земљи и иностранству, као и школовање подофицира у обновљеној Средњој стручној војној школи. Преобука пилота и техничара за Х-145М реализована је у Савезној Републици Немачкој у „Ербас“ тренинг центру, док је у нашој земљи реализована обука за инструментално летење и летење у ноћним условима.

МОД

Уз опремање Ратног ваздухопловства и ПВО и стварања могућности за рад на модерним средствима, пилоти и летачи Војске Србије добили су најсавременију летачку опрему - летачке комбинезоне, чизме, рукавице, активни веш и нову пилотску капу, а знатно је повећан број налета набавком нових ваздухоплова.

Захваљујући мерама државног и војног руководства у претходне три године материјални статус пилота и летача Војске Србије побољшан је повећањем плата, омогућено је брже напредовање кроз службу, јер су утврђени бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре, набављени су нови ваздухоплови и значајно су унапређене оперативне способности Ратног ваздухопловства и ПВО, као и способности Војске Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)