НАПРЕДНИЈИ СМО ОД АМЕРИКАНАЦА: У САД је ова метода лечења одобрена ТЕК ЈУЧЕ, а ми је користимо - од АПРИЛА

Танјуг

24. 08. 2020. у 17:45

НАПРЕДНИЈИ СМО ОД АМЕРИКАНАЦА: У САД је ова метода лечења одобрена ТЕК ЈУЧЕ, а ми је користимо - од АПРИЛА

Фото: В: Данилов

МЕТОДА лечења крвном плазом тек од јуче одобрена је у САД, док Србија коришћење крвне плазме опорављених од Ковида-19 за лечење заражених, примењује још од априла.

Средином априла почела је национална кампања за лечење крвном плазмом у борби против корона вируса - "Донирај плазму, спаси некоме живот", а први излечени пацијент дао је крвну плазму већ 11. априла.

У Институту за трансфузију крви за Тањуг кажу да је до сада више од 200 пацијената примило такву врсту терапије, а прикупљено је више од 1.000 јединица крвне плазме и тај број се свакодневно повећава.

Премијерка Србије истакла је да је Србија међу првима покренула програм "Донирај плазму" и да је, у ситуацији када је о новом вирусу било мало информација, и када не постоји ни лек, ни вакцина, покренула програм терапије који се раније показао ефикасним, примера ради, у борби против вируса Еболе и САРС-а.

Та метода је важна и као мера превенције, јер крвна плазма може бити замрзнута и похрањена, рекла је Брнабић.

Апеловала је на све особе које су победиле Цовид-19, и који испуњавају предуслове, да донирају крвну плазму и да помогну другима да победе вирус.

"Влада је подржала рад Института за трансфузију крви Србије и других домаћих медицинских и научних установа на овом важном пројекту, и наставићемо да подржавамо све научне пројекте цији је циљ заштита живота и здравља становништва", рекла је Брнабић.

Лечење крвном плазмом је само један део различитих терапијских приступа који се примењују код најтеже оболелих од ковида-19.

Специјалиста трансфузиологије на Институту за трансфузију крви Милица Јовичић навела је да се повећава број тестираних који касније улазе у програм лечења крвном плазмом и додала да у овом тренутку има довољно залиха да се задовоље потребе, али, додаје, неопходно је да се тај програм лечења настави.

Како је рекла, до сада је пријављено више од 2.000 потенцијалних даваоца плазме, али и мањи број оних који су је донирали, управо због бројних услова који су неопходни да би неко постао давалац плазме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)