ОДОБРЕНЕ ПОСЕТЕ ДОМОВИМА ЗА СТАРЕ: Можете да обиђете најмилије, али уз ОВЕ МЕРЕ које ће бити КОНТРОЛИСАНЕ

Танјуг

24. 08. 2020. у 17:14

ОДОБРЕНЕ ПОСЕТЕ ДОМОВИМА ЗА СТАРЕ: Можете да обиђете најмилије, али уз ОВЕ МЕРЕ које ће бити КОНТРОЛИСАНЕ

Фото: Ј. Ћосин

ПОСЕТЕ Старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима од данас су поново дозвољене.

Тим поводом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић указује да је веома важно да се установе придржавају свих прописаних мера за заштиту од вируса корона и да посете буду строго контролисане.

Како је истакао, веома је важно да се води брига о корисницима установа и да се строго контролишу услови у којима се одвијају посете - да физичка дистанца између корисника и посетилаца буде довољна, да се користе сва заштитна средства и да увек неко буде присутан ради контроле.

Он је новинарима, испред Геронтолошког центра Београд, рекао да је препорука да се и корисницима који су непокретни, уз помоћ инвалидских колица, омогуће посете, те да се, уколико је реч о најтежим случајевима, то одвија путем видео комуникације, вибера или вацапа.

Навео је да установе имају обавезу да, без обзира да ли има или нема посета, ресорном министарству шаљу дневне извештаје - један ујутру и један на крају радног времена.

КОНТРОЛА МЕРА

Вршилац дужности директора Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић је рекао да се посете заказују, да не трају дуже од 15 минута и да се контролишу.

"Сваки посетилац мора да има заштитну опрему - маску, визир, рукавице, да се држе растојања бар два метара, а ми препоручујемо три метра. Посете не трају дуже од 15 минута, а наша препорука је да трају десет минута", рекао је Димитријевић.

"За све је потребно одобрење министарства. Било шта да се дешава, било какав улазак у објекат мора пре тога да буде дозвољен", рекао је Ђорђевић.

Навео је да постоје корисници који због здравствене ситуације морају да напуштају објекат и додао да се то одвија под контролисаним условима.

"Уколико се дуже задржавају, мора да ураде ПЦР тест, враћају се назад и морају да буду у изолацији која траје 14 дана", рекао је Ђорђевић и истакао да су предузете најригорозније мере, у интересу самих корисника.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)