МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ: Ово је решење за децу која из здравствених разлога не могу да носе маске у школи

Танјуг

24. 08. 2020. у 11:00

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ: Ово је решење за децу која из здравствених разлога не могу да носе маске у школи

Д. Миловановић

АНКЕТЕ родитеља показале су да велики број деце жели да наставу од 1. септембра прати у школи, каже министар просвете Младен Шарчевић и додаје да ће ученици који из здравствених разлога не могу да носе маске, моћи да користе визире.

Он је данас посетио Основну школу "Симеон Араницки" у Старој Пазови, како би се на терену лично уверио како теку припреме школе за почетак школске године.

-Смањује се проценат оних који ће пратити наставу на даљину. На почетку анкетирања (од прошле недеље) било је испод 5 одсто (око 4,5 одсто), а сада је у неким срединама два до три одсто-рекао је Шарчевић.

Он је додао да школе имају рок до 27. августа да доставе Министарству који модел наставе ће се примењивати у њиховој школи.

Највећи изазов у предстојећој школској години, како је рекао, биће организовање продуженог боравка за децу.

-У неким школама ће недостајати учитељи, али настојимо да се ангажују кадрови са бироа, а имамо и око 3.000 волонтера са учитељских факултета-навео је министар.

Упитан како ће се решити проблем деце који из здравствених проблема не могу да носе маске, као што су деца асматичари, министар је рекао да се разрађују два модела и да је један да та деца крену да прате наставу на даљину, а да је друго решење да им се обезбеди довољно визира.

Директорка О.Ш. "Симеон Араницки" Слађана Бурсаћ каже да се у тој школи 99 одсто ученика изјаснило да прати наставу у школи, да ће од 5. до 8. разреда само два ученика, који имају здравствених тегоба, пратити наставу на даљину, те да ће од 2. до 4. разреда четворо ученика наставу пратити онлајн.

-То говори да родитељи и ученици имају поверења у школу. Припреме за 1. септембар су у току-рекла је она.

Како каже, собе за изолацију, уколико се појави дете или запослени са повишеном температуром, биће школска амбуланта.

Ова школа одлучила се комплетно за наставу уживо, радиће у четири смене, а потешкоће имају само око организације боравка.

За продужени боравак, како каже Бурсаћ, биће потребно да ангажују још једног учитеља, а већ су контактирали биро да се распитају да ли има учитеља који су спремни да волонтирају.

-Учитељски факс нам се јавио као могућност волонтирања студената завршних година-навела је Бурсаћ.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић каже да ће и ове, као и претходне године, сви прваци на територији општине Стара Пазова добити бесплатне уџбенике и комплетан школски прибор од локалне самоуправе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

realno

24.08.2020. 11:27

...ko je ovde lud ?...maske ne stite to vec svi znaju..deca sigurno a monistar bi trebao da zna!!!.a da ce deca da foliraju i ovo ludilo...hoce sigurno...hocete li ih kaznjavati, terati sa nastave???...