ДОКТОРКА ДАРИЈА НАЈАВИЛА НОВУ РЕЛАКСАЦИЈУ МЕРА: Ево шта ће бити са свадбама - једна ствар посебно забрињава

Новости онлине

22. 08. 2020. у 09:57

ДОКТОРКА ДАРИЈА НАЈАВИЛА НОВУ РЕЛАКСАЦИЈУ МЕРА: Ево шта ће бити са свадбама - једна ствар посебно забрињава

Фото: Принтсцрен/Прва ТВ

ДР Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директорке Батута, рекла је данас гостујући у јутарњем програму телевизије Прва, да ће се у наредном периоду разматрати додатно ублажавање мера.

- Сигурно знају и сами одговор. Сигурно ће се разматрати да се повећа радно време места где је могућ боравак на отвореном, што је много безбедније. Клубови су били прави расадници инфекција, показало се као значајно место инфекције иако су млади људи одговорни и савесни - рекла Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да ће се у наредном периоду још неке мере релаксирати.

- Морам да нагласим да је певање и гласна прича тренутак када се највише преноси вирус.

Докторка је рекла да је приметила да се све мање носе маске.

- Лето је изненадило читав свет, опуштање је очигледно било у читавом свету, размишљали смо о јесени, али вирус је и даље ту. Не мислим да нам се може поновити таква врста опуштања, вирус је показао да временске прилике не утичу на њега. Мора да буде расподела одговорности и да поштујемо превентивне мере. Казнена политика је непопуларна и примењује се у многим земљама, али нисам њен поборник. Не мислим да казна може да буде јачи мотив за маском од жеље да сачувате здравље - рекла је докторка.

Она каже да су висине казне одређене законом, али да сматра да је свест грађана доминантнија.

Фото: Зоран Јовановић

Када је реч о свадбама докторка Дарија каже да је то нешто што се планира те је разумљиво да грађане занима могу ли се свадбе организовати у октобру.

- Што се тиче броја окупљања људи на отвореном је 10. На слављима је фаворизовано преношење инфекције, људи су се значајно опуштали. Чак иако дође до попуштања мера, то неће важити и за весеља. Не можемо замислити свадбу с ношењем маски, и тако ће бити до даљњег. Сви се надамо да ће се десити неко чудо, не знамо када ће се десити, али све је могуће - рекла је Дарији Кисић Тепавчевић.

Када је реч о летовању, она каже да је могуће отићи али да је њен лични став да је боље остати у Србији.

Фото: Принтсцрен/Прва ТВ

- Свако треба да процени ситуацију за себе и своју породицу. На основу званичних пдатака, у било коју земљу да одете у региону епидемиолошка ситуација је лошија него код нас и то сви треба да имају на уму. Стално апелујемо да се придржавају свих превентивних мера - нагласила је докторка.

Каже да је повратак наших грађана из региона забрињавајућ и да се очекује пораст броја оболелих.

Када је реч о одласку на литургије у цркве, докторка каже да се и то мора прилагодити епидемиолошкој ситуацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Nebojša

22.08.2020. 13:16

Ko zeli bezbedan odmor na moru toplo preporucujem jer je provereno dobro, naravno ko ima mogucnosti, hotel Seven seas life u Kemeru, Turska. A i kada idete u posetu samom gradu Kemeru, toliko je bezbedno da su 100 godina ispred nas po tom pitanju. Odlicno je za porodice s decom pogotovo.

Jako pametno

22.08.2020. 23:11

Zabranjeni skupovi. Splavovi do 01h prepuni, muzika tresti kao da je 02h u jeku sezone, sigurna sam da drze rastojanje. Kafici prepuni, nema uvece slobodan sto da se kafa popije. Bitno je da su dozvoljeni koncerti do 500 ljudi, a svadbe za 150 ljudi nisu!