ИМАЛИ СТЕ КОРОНУ: Ево како да ојачате плућа после прележаног ковида

В. Н.

23. 08. 2020. у 14:00

ИМАЛИ СТЕ КОРОНУ: Ево како да ојачате плућа после прележаног ковида

Фото: Depositphotos

ОПОРАВАК од ковида 19 чак, ако је и лакша клиничка слика, може да траје и неколико недеља.

Зато лекари препоручују да се особа у периоду опоравка што више одмара, храни здраво и узима суплементе витамина Д, Ц, цинка и магнезијума. Осим тога, саветују се и вежбе које имају за циљ да побољшају капацитет плућа, како би дисање постало што лаганије и дубље.

Којим вежбама да ојачате плућа после прележаног ковида 19, саветује Предраг Раднић, струковни физиотерапеут Војномедицинске академије.

- Ово је мали сет вежби за повећање виталног капацитета плућа - каже Раднић. - Сваку вежбу потребно је поновити неколико пута, више пута у току дана или онолико пута колико то опште стање организма дозволи. Престаните са вежбањем ако оно доведе до вртоглавица, кратког даха, бола у грудима, хладног зноја, прекомерног замарања и аритмија.

Наведене вежбе могу да се раде у лежећем, седећем или стојећем положају.

Ширење лактова

Испреплићите прсте иза врата, а затим уз удах полако ширите лактове, а уз издах их лагано састављајте испред лица.

Кружење

Са опруженим рукама правите кружне покрете у зглобу рамена, тако да удисај прати подизање руку, а издисај спуштање.

Подизање руку

Подижите опружене руке изнад главе и у исто време вршите дубок удах. Задржите положај неколико секунди и затим уз лагани издисај спустите руке поред тела.

Фото: Depositphotos

Ваздух у трбух

Лезите на леђа ногу савијених у коленима. Ставите шаке на трбух или их око њега обмотајте. Затворите уста и поставите језик на непце. Удишите ваздух кроз нос и увлачите ваздух у трбух тако да осетите како се пуни. Затим полако издишите кроз нос.

Прекрштање преко груди

Широко раширите руке у висини рамена уз дубок удах, задржите их тако неколико секунди. Затим руке уз издах прекрстите преко груди.

Ослушкивање

Поставите једну шаку на груди, а другу на трбух. Лагано удишите ваздух тако да осетите како вам се трбух и груди у исто време одижу и шире.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)