АКАДЕМЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Мораће да поштују строга правила, спремљен и карантин за студенте

Novosti online

21. 08. 2020. у 09:19

АКАДЕМЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Мораће да поштују строга правила, спремљен и карантин за студенте

Фото: Танјуг

ПОЧЕЛИ су испити на већини факултета у Београду, у складу са обавезама већ се око 3.000 студената вратило у студентске домове, а до краја недеље очекује се повратак још око 1.000 академаца.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон сматра "да повратак студената у домове представља значајан епидемиолошки ризик" и подсетио да је "слична ситуација била у јуну када је корона експлодирала по студентским домовима".

- Имамо нове ризичне ситуације, долазе студенти, испитни рокови. Долазе у домове, посебно у Београду, то је поново ризик. Припрема се ситуација, тако да имамо где да се изолују позитивни, где ће чекати резултате, спремају се и посебна места где ће бити лечени лакши случајеви - истакао је он.

Подсетио је и да је претходни пораст броја новооболелих почео управо од студената.

- Пораст је кренуо од студената, не у домовима, него на разним прославама. Сваки други који је добио оболење је давао изјаву о неком масовнијем дружењу и није одмах реаговано, тако да се то проширило - упозорава др Кон.

Фото: Танјуг

 

Све собе у домовима спремне су за пријем старих-нових станара. Како би се спречило ширење вируса корона, у складу са препорукама, дезинфикован је комплетан простор, на улазу су постављене дезобаријере, средства за дезинфекцију руку, запослени носе маске.

На свим видним местима истакнута су упутства и препоруке за студенте - да се избегавају блиски контакти, одржава дистанца од два метра, да дезинфикују животни и радни простор, како правилно да носе маску, да се здраво хране.

Председница студентског парламента Универзитета у Београду Маргарета Смиљанић каже да су испитни рокови на већини факултета почели ове недеље, а да ће до краја недеље почети у свим високошколским установама.

- Ми ћемо као Студентски парламент редовно комуницирати са Студентским центром и Студентском поликлиником о броју студената који се враћају у студентске домове, али и о броју тестираних и заражених студената - рекла је Смиљанићева.

Због епидемије изазване вирусом корона студентима који живе у студентским домовима забрањене су посете, преноћишта и студентска славља и то се строго контролише.

Фото: Танјуг

 

Током септембра управа Студентског центра "Београд" очекује да ће у домове да се врати око 8.000 до 9.000 студената.

Тренутно ради један студентски ресторан у Студентском граду, а како се буде повећавао број струдената и ресторани ће се отварати.

Директор СЦ "Београд" Горан Минић каже да ће се и погледу рада ресторана пратити препоруке надлежних институција. да ће се примењивати мере које су важиле и до сада - студент не може да уђе у ресторан без заштитне маске, мора да се одржава дистанца у реду за храну, маска може да се скине само док студент једе.

За повратак у домове припремљене су и нове процедуре што се тиче заражених студената. Уколико академци осете симптоме који указују на ковид 19, јављају се респираторној амбуланти у оквиру Студентске поликлинике у Проте Матеје. Студенти који буду тестирани резултате не чекају у својој соби већ изолацији.

- Изолација ће бити у оквиру хостела у студентском дому "Краљ Александар И". То је посебан смештајни капацитет , са засебним улазом, свака соба има своје купатило, а ми ћемо храну изолованим студентима достављати до врата, како би спречили било какав контакт и избегли даље ширење заразе - навео је Минић.

Надзор над студентима у хостелу обављаће лекари Студентске поликлинике. Студенти који су негативни враћају се у собе, уколико је резултат позитиван и академац има блаже симптоме упућује се у посебан део привремене болнице "Београдске арене". Студенти са тежом клиничком сликом упућују се на даље лечење у ковид болнице.

Фото: Танјуг

 

Крајем јуна и почетком јула десила се експанзија корона вируса међу студентском популацијом. Тих дана се бележило више од 300 случајева заражених новим вирусом међу академцима. У том тренутку највећи ризик су представљали студентски домови, али и чињеница да се у том период завршавају испитни рокови, а студенти из унутрашњости враћају кући. Према неким проценама, око 70.000 студената из унутрашњости студира у Београду па се страховало да се зараза не прошири по другим деловима Србије.

Тада је директорка Завода за здравствену заштиту студената Београд, Марија Обрадовић, објаснила "да известан број студената не зна где се заразио, да су се многи заразили на прославама и окупљањима, а да нема заразе која је потекла из неког студентског ресторана или клуба". Четвртина заражених студената била је из студентских домова широм престонице.

- Колективни смештаји су густо насељене средине, а студенти се више друже, склонији су зарази, многи покушавају да болест прележе на ногама и више их је са озбиљнијим тегобама - објаснила је Марија Обрадовић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ja

21.08.2020. 10:45

Kada ce biti umanjene skolarine za ovu godinu nama koji smo na samofinansiranju?Nismo imali ni vezbe ni predavanja,ni praksu .Kuci smo ucili za izlazak na ispite.Da izadje gdin Sarcevic i saopsti kada i za koliko novca ce biti umanjena skolarina.To je pitanje svih studenata.