ИСТРАЖИВАЊА ОТКРИЛА: Да ли је могуће да се корона вирус пренесе путем хране?

Новости онлине

20. 08. 2020. у 11:29

КОРОНА вируси се не могу мултиплицирати у храни, јер им је за то потребан животињски или људски домаћин, а тренутно нема научно утемељених доказа који би указивали на то да се вирусом 2019-нЦоВ, узрок пандемије ЦОВИД-19, можемо заразити кроз пробавни систем.

ИСТРАЖИВАЊА ОТКРИЛА: Да ли је могуће да се корона вирус пренесе путем хране?

Фото П. Милошевић

Директор Агенције за Сигурност хране БиХ Џемил Хајрић наводи да је ЦОВИД-19 респираторна болест и примарни пут преношења је директни контакт особа или пренос капљичним путем приликом кашљања или кијања инфициране особе. 

- Постоји могућност да капљице из дисајног система особе инфициране вирусом 2019-нЦоВ доспеју на било који предмет и површину која окружује заражену особу те да се особа зарази тако што додирне контаминирану површину, предмет или руку заражене особе и након тога дотакне своја уста, нос или очи - каже Хајрић.

Према резултатима одређених истраживања које је објавила Светска здравствена организација (СЗО), вирус 2019-нЦоВ може преживети на различитим површинама, и то до 72 сата на пластичној или површини од нерђајучег челика, до четири сата на бакру и до 24 сата на картону. Ово истраживање је спроведено у лабораторијским условима (контролисана релативна влажност и температура) и резултати би се требали опрезно тумачити у реалном окружењу.

Фото: Н. Скендерија

- Дакле, ризик од доласка у контакт са вирусом услед руковања предметима контаминираним од стране клицоноше теоретски се не може искључити, али он није висок. Стога је важно придржавати се одређених правила: не додиривати лице рукама за време куповине хране, прати руке одмах по доласку кући, воће и поврће, пре јела или кувања, темељно опрати чистом водом и пребрисати сва паковања хране по доласку из продавнице - наводи Хајрић.

(Аваз)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

srba

20.08.2020. 17:02

Kome verovati ? Zašto su u Nemačkoj i Kini zatvorene fabrike mesa označene kao IZVOR ZARAZE ? Zašto onaj mesar Riječanin mora da uništi 600kg mesa ? Zašto je u Americi izbila panika oko zaraženih pilećih krilaca? Chicken wings imported to China from Brazil test positive for COVID-19, Chinese officials say. MESO JE HRANA , ISPEČE SE I NA TOJ TEMPERATURI VIRUS BI TREBAO DA NESTANE ali kad rukama dodirnete to meso dodirujete i ostale stvari : tanjir, nož, hleb,lice, nos itd. JOŠ NE NAIDJOH NA PRECIZA ,JASAN I LOGIČAN TEKST. Svaki normalan iole obrazovan čovek može da vodi higijenu al usred stresa svima je umanjena percepcija. UKLJUČITE MOZAK DOK NIJE KASNO