ЗАШТИЋЕНИ ТРАЖЕ ИСПЛАТУ: Омбудсман поднео, а закупци подржали захтев за измену закона о становању

В. Црњански Спасојевић

20. 08. 2020. у 08:35

ЗАШТИЋЕНИ ТРАЖЕ ИСПЛАТУ: Омбудсман поднео, а закупци подржали захтев за измену закона о становању

Новости

ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић поднео је иницијативу за измене и допуне Закона о становању и одржавању зграда, којима би се омогућила адекватна исплата накнаде заштићеним станарима или власницима стана датог у закуп. Тиме би се, како је саопштио омбудсман, знатно убрзало решавање овог вишедеценијског проблема.

- Законски рок за решење тог питања је крај 2026. године, али је већ сада јасно да то није могуће, с обзиром на досадашњу динамику пресељења станара и расположивост стамбеног фонда у јавној својини. Свако даље одлагање рокова није у интересу ни власника, који деценијама чекају да уђу у посед својих станова, ни закупаца, који чекају решење стамбеног питања - саопштио је Пашалић.

Он је код Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре иницирао измене члана 145, којим би се регулисало да стан који закупац са станарским правом добија од локалне самоуправе у замену за онај који враћа, по величини, удобности и катастарској општини мора да одговара стану из којег се исељава. Изменом члана 151 предлаже се да износ накнаде за стан, уколико општина не може закупцу да обезбеди други, адекватан, мора да одговара висини тржишне вредности оног из којег се исељава.

- Наше Удружење се обратило омбудсману са молбом да се иницирају измене Закона, и то управо поменутих чланова - каже Маја Нешић, председник УО Удружења носилаца станарских права у задужбинама и становима у својини грађана. - То је прихваћено, а измене одражавају првенствено очување нашег права на дом из Европске конвенције о заштити људских права.

Истраживање стамбеног фонда Града Београда и Републике показало је да адекватних станова за пресељење заштићених станара нема. Зато они предлажу да се одмах пређе на исплату накнаде закупцу стана у својини грађана, задужбина или фондација, да би могао да купи други стамбени простор, или власнику стана, ако је сагласан да прихвати исплату. У случају исплате власнику, стан прелази у јавну својину, а закупцу се омогућава откуп.

- Најважније је да износ накнаде буде једнак висини тржишне вредности стана из кога се закупац исељава, а који утврђује Пореска управа - каже Нешић.

ПРОБЛЕМ АКО ОДБИЈУ ИСЕЉЕЊЕ

ПРОБЛЕМИ би могли да настану када станар не жели да напусти стан у коме борави деценијама јер је то његов дом.

- Остављамо законодавцу да пропише поступање у том случају и да ли оставља могућност да станар ипак остане, а власник добије тржишну надокнаду, јер је појам дома субјективно питање и односи се на чврсте везе лица са одређеним простором, што потврђују пресуде Уставног и Европског суда за људска права - каже Нешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)