ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ НА ТЕКЕРИШУ: Текериш је симбол

В. Митрић

19. 08. 2020. у 16:29

ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ НА ТЕКЕРИШУ: Текериш је симбол

Фото: В. Митрић

ГОВОРЕЋИ на великој државној церемонији посвећеној 106 ој годишњици од чувене Церске битке, у селу Текеришу, крај спомен костурнице српским јунацима на којој пише „Ваша дела су бесмртна“, министар у Влади Србије, специјални изасланик председника Александра Вучића, Зоран Ђорђевић, подсетио је да је то „највећа савезничка победа у Првом светском рату, после које су звона цркве Нотр Дам, у Паризу, звонила непрестано 24 часа, у част војводе Степе Степановића и његове славне војске“.

- Текериш постао симбол, као место на коме је германски милитаризам и империјалистички експанзионизам, прави узрок Првог светског рата, први пут наишао на тврд орах и поломио зубе – рекао је министар Ђорђевић.

- Српски народ се, у вековима који су претходили Церској бици одликовао великом истрајношћу и трпељивошћу под туђинском влашћу једне велике и насилне светске силе. 

Фото: В. Митрић

Та висока свест о томе ко смо и шта смо и која је наша историјска мисија и улога у свету, омогућила је да савладамо вишеструко надмоћног непријатеља на Церу, непријатеља чији је једини циљ био продор на Исток и поробљавање што више народа и држава. Та прва победа Антанте у Првом светском рату зауставила је иницијални налет Централних сила и можда, на психолошком плану и плану борбеног морала, у најранијем стадијуму рата заправо представљала насушни трачак наде и први корак ка коначној победи Антанте и слому Централних сила 1918. године.

За  разлику од пре 106 година, поручио је изасланик председника Србија, “ нема отворених непријатеља у свету”. 

- Међутим, као и у време Првог светског рата, посвећеност Србије слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистирање на поштовању међународног права и правде, економски напредак и привредни раст, представљају трн у оку многима који не деле вредности Србије и не постижу успехе које, упркос свим изазовима и бројним негативним околностима и глобалним трендовима, наша земља бележи у протеклих шест година - поручио је Ђорђевић.

Фото: В. Митрић

- Наш стратешки циљ војне неутралности испуњавамо на такав начин да улажемо у осавремењивање и оснаживање Војске Србије, што ће нам омогућити да и надаље водимо суверену политику и штитимо своје државне и националне интересе. Та идеја, као, пре свега – политички концепт, који је осмислио и трасирао председник Србије, Александар Вучић, реална је основа за спровођење и другог стратешког циља Републике Србије.

Други стратешки циљ Србије је, по Ђорђевићевим речима, „ пуноправно чланство у Европској унији, што говори о томе да је наша земља чврсто решена да се у највећој мери посвети испуњавању највиших цивилизацијских критеријума кроз усвајање свих демократских начела модерног доба, снажних и независних институција, владавине права и грађанских слобода највишег могућег степена, да бисмо земљу наших часних предака са успехом трансформисали у земљу наших поносних потомака”.

- Одајући дужну почаст на Церу са задовољством истичем да је државна политика равномерног регионалног и економског развоја препорука за бољу будућност целе Србије која је почела да се остварује у више градова међу којима је и Лозница -рекао је у име домаћина Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

- Нико нас неће даривати успесима ако се сами не потврдимо у њима, у новим победама, ако их  сами не пожелимо и за њих се изборимо. Имали смо и кроз далеку историју али и кроз  новије доба у Лозници и Србији од кога да учимо. Сваки је програм и пројекат добар када је у правим рукама. Као и сваки топоним  или правац који су на мапама војних операција  нацртали  славни командати на Дрини и Церу. 

Изведен је пригодна културно уметнички програм у част јунака Цера, а парастос су служили свештеници из Јадра. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Opaki Is Back

19.08.2020. 20:39

Kpj je dugogodisnji boravak na vlasti posle drugog svetskog rata iskoristila da kao prave i jedine heroje istorije predstavi partizane i vrhovnog komandanta Josipa Broza. U nedostatku pravih, izmisljali au njihove podvige, pisali knjige i imenovali neverovatan broj narodnih heroja. Medjutim, pravi i istiniti heroji su borci Prvog svetskog rata. Hrabrost i istrajnost ovih boraca doprineli su da danas imamo drzavu, a umece ratovanja njihovih komandanata i njihove strategije se i danas izucavaju na akademijama sirom sveta