ШТА ЈЕ СА СТУДЕНТИМА? Како ће бити организована настава и да ли ће бити повратка у домове

Љ. Бегенишић

18. 08. 2020. у 12:28

ШТА ЈЕ СА СТУДЕНТИМА? Како ће бити организована настава и да ли ће бити повратка у домове

К. Михајловић

НАКОН што је јуче завршен летњи одмор за државне универзитете, академску зеједницу дочекало је неколико задатака: одржавање септембарског испитног рока, доношење одлуке о организацији наставе на факултетима у наредној школској години и разматрање могућности да се испити полажу онлајн у случају да епидемиолошка ситуација то буде захтевала.

- У току су консултације око тога да се нађе начин да се омогући онлајн полагање испита. То се може решити или изменама Закона о високом образовању или другим актима, као што је уредба Владе Србије, јер према садашњим прописима испити се полажу у седишту високошколске акредитоване установе и другачије их није могуће организовати - речено је "Новостима" у Министарству просвете.

К. Михајловић

Да се ради на пилот-пројекту о онлајн спровођењу испита, потврдио је недавно и министар Младен Шарчевић.

- Имаћемо модел са контролисаним условима за полагање испита. Нико не жели да направи штету академској честитости - навео је министар.

ПОВРАТАК У ДОМОВЕ

И СТУДЕНТСКИ домови су почели да се попуњавају, а министар Шарчевић рекао је ће Арена бити на располагању зараженим студентима који имају лаку клиничку слику. Нагласио је да су студенти у домовима најревноснији.

- Проблем је са студентима који живе сами или са својим родитељима, јер они су слободнији, могу слободније да се крећу па су изложенији на вирус - сматра Шарчевић.

Када је реч о септембарском испитном року, он ће се одвијати на факултетима уз све мере предострожности. Проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Петар Булат каже да ће се измене у режиму полагања испита догодити ако то буде захтевала епидемиолошка ситуација.

- Сада, међутим, ситуација није таква и испити се одржавају без већих проблема. Уз поштовање мера здравствене заштите, тренутно је испите лако организовати. Они се одржавају са више или мање изазова, проблем представљају велики писмени испити, док је усмено полагање лако организовати - каже проф. др Булат за наш лист.

А представници КОНУС-а и Министарства просвете наредних дана разговараће о следећој школској години.

К. Михајловић

- Ове недеље очекујемо састанак са министром на коме би се разговарало о начинима организовања наставе од октобра - каже нам проф. др Миладин Костић, ректор државног универзитета у Новом Пазару. - Уколико епидемиолошка ситуација буде неповољна, настава ће се вероватно одвијати онлајн, али проблем ће као и пролетос представљати практичне вежбе које морају да се држе "уживо". Сви се надамо да ће се здравствена ситуација нормализовати до октобра и да ћемо се вратити редовном одржавању наставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)