ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ ОТКРИВЕНИ У ЈОШ ЈЕДНОМ ГРАДУ: Ту их раније није било, шири се грозница Западног Нила

Новости онлине

17. 08. 2020. у 20:20

НИ у току прошле недеље у Србији, према извештају Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", није регистрована грозница Западног Нила међу грађанима, али су зато поред Завода за биоциде и медицинску екологију, још две институције детектовале овај вирус код комараца, и то у месту у којем ових заражених инсеката није било.

ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ ОТКРИВЕНИ У ЈОШ ЈЕДНОМ ГРАДУ: Ту их раније није било, шири се грозница Западног Нила

Фото: Архива ВН

Како се наводи у најновијем извештају Института "Батут", који важи за 33. овогодишњу недељу, од 9 до 15. августа, код кућних комараца, који су сакупљени у Темерину, грозницу Западног Нила открили су Научни институт за ветеринарство "Нови Сад” и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

- У оквиру научноистраживачких активности на којима сарађују Научни институт за ветеринарство "Нови Сад” и Пољопривредни факултет у Новом Саду, од 13 до 17. јула 2020. године  извршено је сакупљање комараца на 65 локалитета у свим окрузима Војводине. Вирус Западног Нила детектован је у само једном пулу кућних комарца сакупљених у Темерину - наводи се у извештају "Батута".

Претходно је Завод за биоциде заражене крвопије открио у 11 места у Србији. 

-  На основу извештаја Завода, од почетка сезоне до 4. августа присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима кулекс пипиенс са различитих локација на територији Суботице, Сомбора, Параћина, Зрењанина,Панчева, Краљева, Палића, Апатина, Новог Сада, Пожаревца и Београда - наводе из "Батута".

У овом Институту наводе да иако се заражени људи  региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број током августа, до 14. августа у Србији није регистрован потврђени случај оболевања од грознице Западног Нила.

Са друге стране, у земљама Европске уније пријављено је 12 случајева оболевања, и то у Грчкој 10, а у Румунији 2.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)