ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ: Опоравак од короне траје и до шест месеци, ако приметите ове симптоме - брзо код доктора

Новости онлине

17. 08. 2020. у 19:36

СВЕ више излечених пацијената поново се јавља докторима са озбиљним здравственим проблемима. Углавном се жале на замор, бол у грудима или недостатак ваздуха.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ ПАЦИЈЕНТЕ: Опоравак од короне траје и до шест месеци, ако приметите ове симптоме - брзо код доктора

Фото: И. Маринковић

Последице коронавируса у организму осећају се и до шест месеци након прележане болести, упозоравају стручњаци!

Да ствар буде гора, сваког дана све више излечених пацијената поново се јавља лекарима са озбиљним здравственим проблемима, углавном на срцу и плућима. Доктори зато апелују да свако ко осети симптоме попут замора, бола у грудима или недостатка ваздуха одмах затражи помоћ!

Министар здравља Златибор Лончар упозорио је да такви пацијенти не могу бити смештени у ковид-болнице да се не би опет заразили, већ ће држава морати да пронађе одговарајући смештај за њих како би били под надзором лекара.

Дуготрајни симптоми ковида-19:

  • умор
  • убрзан рад срца
  • магловито размишљање
  • трајни губитак мириса
  • трајна оштећења срца, плућа, бубрега и мозга

- Све више пацијената који су прележали корону јавља се са проблемима на плућима и на срцу и они морају да буду адекватно збринути, јер не могу да се упућују у ковид-болнице. За њих се морају обезбедити одговарајући капацитети. Морамо да их збринемо у болницама, прегледамо и да видимо зашто се јављају компликације код пацијената који су већ прележали ковид и опоравили се - рекао је Лончар.

Професор Медицинског факултета кардиолог Горан Милашиновић саветује да се, док се у потпуности не сазна како све коронавирус утиче на срце, особе које су га прележале чувају сваког већег физичког напора три до шест месеци.

Фото: Принтсцреен

- О утицају вируса на кардиоваскуларни систем много се нагађа, а мало зна. Ипак, показало се да се у многим случајевима јављају промене на срчаном мишићу које личе на миокардитис. Док се утицај коронавируса не дефинише, савет је да се особе које су преболеле ковид-19 чувају сваког већег физичког напора, који би убрзавао пулс, три до шест месеци. У случају тегоба попут замора, убрзаног или неуједначеног пулса док мирују, нелагодности или бола у грудима и недостатка ваздуха при мањим напорима, требало би урадити ванредни кардиолошки преглед - истакао је доктор Милашиновић.

Опоравак траје

Са њим је сагласна и пулмолог др Татјана Радосављевић. Она објашњава да корона није обичан вирус грипа, већ болест која оставља озбиљне последице по организам и када се прележи.

Излечени од короне треба да се јаве лекару ако примете симптоме:

  • замор
  • убрзан или неуједначен пулс док мирују
  • нелагодност или бол у грудима
  • недостатак ваздуха при мањим напорима

- Код једног броја пацијената лечење од коронавируса иде знатно спорије, поготово ако су имали тежу клиничку слику и обострано запаљење плућа. Они се и после опоравка од короне жале да губе дах, да имају болове у грудима који шетају са места на место, а често чујемо и да су им "тесна плућа", односно осећају да не могу да удахну довољно ваздуха. Код таквих пацијената стање мора редовно да се прати, да поново радимо скенер плућа, вадимо крвну слику и ЦРП, радимо тестове дисајних органа и да пропишемо одговарајућу терапију. Ја им, уз то, често саветујем да раде и вежбе дисања. Оно што је чудно је да се не жале на кашаљ, иако је то углавном најчешће након вируса. Ипак, корона је непознаница за лекаре, па све проблеме решавамо "у ходу" - каже она и додаје да се један део пацијената, поред проблема са плућима, жали и на срчане проблеме.

Фото: Принтсцреен

Директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица" Зоран Башчаревић каже да ковид-19 није болест без последица и да је потребно више недеља да оне прођу код излечених пацијената.

- Оздравите ви од короне, добијете негативан брис, све је то у реду. Међутим, једна општа малаксалост, слабост, деконцентрација и умор - остају. Лако се замарате, немате више енергије да радите осам-девет сати дневно, већ само два-три сата. Није ово болест без последица. Када ће оне да прођу, ко зна, можда месец дана од почетка првих симптома. Најважније је да људи оздраве, али не треба да очекују да ће им одмах бити добро, потребне су недеље да се врате у пуну форму - каже Башчаревић.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)