РУСКА ВАКЦИНА ЈЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА: Др Ана Глигић открила да ли ће вакцинација бити обавезна

Новости онлине

16. 08. 2020. у 11:27

РУСКА ВАКЦИНА ЈЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА: Др Ана Глигић открила да ли ће вакцинација бити обавезна

Фото: Принтскрин Youtube Прва

РУСИЈА је недавно регистровала прву светску вакцину против корона вируса. О томе да ли је безбедна и да ли ће бити ефикасна говорила је вирусолог Ана Глигић.

- У ову вакцину су руски научници, заједно са Путином, уложили своје "Ја". Морамо веровати ономе што кажу, иако знамо јако мало о њој. Једино знамо да је направљена на једном безазленом аденовирусу, који код људи изазива обичну прехладу - каже вирусолог Глигић.

Она је објаснила да је ова вакцина, у ствари, генетски модификована.

- Они су искористили ослабљени вирус, укоји су уградили део садашњег корона вируса који ће обезбедити стварање антитела, а неће нашкодити организму - објаснила је.

Како каже, главна улога вакцине је да заустави инфекцију, да се изврши имунизација становништва и да ми ову корону сведему на најмању меру - да се више не појави у епидемијској и пандемијској форми. Нећемо је искоренити, али би требало да достигнемо имунитет до 60% на глобалном нивоу, а то ћемо достићи.

- Прочитала сам да вакцина даје имунитет на две године. То је немогуће рећи, јер тек осам месеци знамо за овај вирус. Али, ако су руски научници радили на САРС-у, па су замрзли истраживања, они су могли да их наставе. Зато су тако брзо могли да кажу и трајање имунитета, и ефикасност, и безбедност вакцине - каже Глигићева.

Објаснила је и да би требало дуго да се ради за ову вакцину, али не колико и за класичне, за које је потребно око три године. Такве класичне вакцине пролазе велика истраживања, али можда трају и читав живот.

Истакла је и да је вирус потекао из природног жаришта, па не може никада потпуно да нестане. Коронавируси постоје у природи у разним формама, а резервоар су слепи мишеви.

- Да је вирус настао у лабораторији, за ових осам месеци, већ би се неко похвалио резултатом. Јесте да се мало зна о вакцини, међутим, не би требало причати о престижу. Ова вакцина се даје у две дозе, значи 14 милијарди доза се даје на планети. Има места за све произвођаче - објашњава.

- Јако је значајно. Ако бисмо ишли на обавезну вакцинацију, а код неких група се појаве компликације које ни немају везе са вакцином, могли би њој да се припишу. Предвиђено је да у почетку мала деца не примају вакцину, јер имају наследни имунитет - каже Глигићева.

Не сматра да је вакцина опасна по здравље људи, јер не верује да би ризиковали свој углед и руски научници, а ни председник Владимир Путин. Како каже, требало би примити и вакцину против корона вируса, али и против грипа, јер не би било добро да се удруже и грип и корона вирус - тада може доћи до компликација.

- Ми већ сада имамо да је више од половине наших болесника који су тестирани без икаквих клиничких знака. Не морају у болницу, али морају у изолацију. То је такозвано природно прокуживање. Може да пређе са свих животиња из природе на човека, то су такозвани интермедијални преносиоци - објаснила је Глигићева.

Од мера превенције, сматра Глигићева, маске су најбољи избор. У сваком случају, требало би пратити савете и извештаје епидемиолога.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Goggis

16.08.2020. 13:17

Trebalo bi biti licni izbor svakog coveka da bira da li hoce da se vakcinise protiv korone ili ne. Jedino sto licno smatram da bi trebalo biti regulisano zakonom je da onaj ko ne zeli da se vakcinise nema pravo da putuje van svoje drzave. Ako zeli onda mora da se vakcinise i tacka.

Dhc

16.08.2020. 16:22

Gospodjo Gligic jer vi to hocete da kazete da naš veliki prijatelj Putin ne zna šta radi? da vakciniše svoj narod i svoju ćerku sa nečim što nije sto posto delotvorno i efikasno? Pa vi niste normalni.. Nemojte da pričate nebuloze Rusi su zabranili GMO u svojoj državi a modifikovane vakcine i hranu znamo odlicno ko pravi. CIA, MI6, BND, MOSSAD i drugi.