ТИОДОРОВИЋ О "ЕЛИЗА" ТЕСТОВИМА: Могао би да се ради и приватно, чекамо одлуку

Новости онлине

16. 08. 2020. у 10:59

ТИОДОРОВИЋ О ЕЛИЗА ТЕСТОВИМА: Могао би да се ради и приватно, чекамо одлуку

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ЧЛАН Кризног штаба и епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се пи-си-ар и серолошки "елиза" тестови могу обавити у свим референтним лабораторијама, а да одлука о обављању тестова у приватним лабораторијама тек треба да се донесе.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да су све информације о пи-си-ар и серолошким тестовима биле објављене на време.

Навео је да су детаљи пи-си-ар тестирања јасни у целом свету, док, када је реч о позитивном "елиза" тесту, не мора да значи да је тај тест потпуно сигуран.

- Углавном се ти тестови могу добити у свим лабораторијама. Што се тиче пи-си-ара, то се зна. Свуда где су клинички центри, где су велике лабораторије, затим ветеринарски институти који раде широм Србије. Изузетно добро то раде. Може се рећи да добар део наших болница, односно одговарајућих завода за јавно здравље поседује тестове - казао је Тиодоровић.

Додао је да је донета одлука да се и у удаљенијим градовима, попут Зајечара и Врања, обезбеди обављање пи-си-ар тестова.

Када је реч о "елиза" тестовима, Тиодоровић је навео да би и ти тестови могли да се обављају на истим местима на којима се врши пи-си-ар тестирање. Ипак, како је навео, још увек није донета одлука за "елиза" тестирање у приватним лабораторијама.

- Елиза тест би могао приватно. Међутим, још увек нисмо ту одлуку донели. Биће вероватно брзо донета. Претпостављам на основу тога да ли су се лабораторије пријавиле и испуњавају услове, о чему одлучује Министарство здравља - истакао је Тиодоровић.

Према Тиодоровићу, нема гужви за тестирање и све зависи где се грађани јављају.

- Пи-си-ар може да се уради за 24 сата, то не би требало да траје дуго. Поготово што сада имамо два "Ватрена ока", две лабораторије које раде изузетно широки обим. Елиза би могла да се уради у неколико сати - нагласио је Тиодоровић.

Фото: Танјуг

Истакао је да држављанима Србије неће бити потребно тестирање како би ушли на територију Србије, али да би било добро да се контролишу како би отклонили сумњу у обољење.

Тиодоровић је додао да ће се листа земаља чијим ће држављанима бити потребан тест за улазак у Србију вероватно мењати.

- Ми пратимо оно што ради Европски центар за контролу заразних болести и на основу те листе која је врло јасна, шта спада у зелену зону. То је отприлике до 10 кумулативних инциденција на 100.000 становника. Вероватно ћемо са Мађарском врло брзо имати, ако и ми будемо имали овако добар тренд, као што га имамо до овог тренутка, да се спустимо много ниже, онда ћемо вероватно имати потпуно отворена врата - казао је Тиодоровић.

Додао је да морају да се прате земље које су у плавој зони, попут Хрватске, али и да се мора пратити где се налазе држављани Србије и какви су економски услови.

- Ми имамо заједнички интерес са БиХ да се добра сарадња настави и да она буде проширена. Морамо више контролисати - и ми себе и они себе, да би дошли у још бољу ситуацију. Поменуо сам то зато што постоји пораст. Као што са Црном Гором очекујемо да једног тренутка и они схвате, на основу добре ситуације у Србији, прихвате исти принцип, а то је отварање препреке за улазак у Црну Гору - рекао је Тиодоровић.

Фото: Н. Скендерија

Оценио је да је почетак нове школске године велики преломни тренутак и испит за комплетно друштво и образовни систем.

- Морамо се спремити и бити одговорни. И родитељи и радници у образовању. Од деце можемо захтевати добру сарадњу и да их добро едукујемо, а здравствени систем мора да помогне - рекао је Тиодоровић.

Додао је да мисли да је много важно да деца од 1. до 4. разреда крену у школу, због тога што ће то за њихов развој бити пресудно, као и да ће се поштовати предлози просветних радника.

Тиодоровић је изјавио данас да би вакцинација против грипа требало да почне 1. октобра како би се избегао судар са вирусом корона, што се, како је указао, десило у Италији у марту ове године.

Он је рекао да се припрема вакцинација против грипа најосетјивијег дела становништва, као што су хронични болесници, старији, особе код којих је пао имунитет, труднице, породиље, деца са обољењима која могу да изазову пад имунитета.

Фото: Принтсцреен

- То је велики посао који треба одрадити и ја сам за то да та вакцинација почне већ 1. октобра. Ту вакцинацију треба да урадимо да не би дошло до 'миксања' та два вируса, обичног грипа и короне, и да истовремено имамо и грип и корону. То би било страшно - рекао је Тиодоровић.

Додао је да се управо то десило Италији у марту ове године када се под епидемију грипа ''подвукла'' епидемија короне што је за последицу имало велики број смртних исхода.

Тиодоровић наглашава да таква ситуација морамо на све начине да се предупреди, односно да се превентивним мерама онемогући да дође до такве појаве.

- Да се разумемо, не постоји вакцина која сто посто штити, али код људи који имају нарушен имуни систем, с хроничним обољењима, та вакцина ће много значити за блажу клиничку слику. А код старих и болесних, та вакцина може значити превенцију од смрти - казао је Тиодоровић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)