КОМАНДАНТ КФОРА ДАНАС У ДЕЧАНИМА: Прекинута градња код манастира

Драгана Зечевић

субота, 15. 08. 2020. у 20:36

КОМАНДАНТ КФОРА ДАНАС У ДЕЧАНИМА: Прекинута градња код манастира

Новости

ПРИШТИНСКИ медији на албанском језику преносе данас да је КФОР прекинуо радове код манастира Високи Дечани док из ове мисије саопштавају да је командант КФОР-а , мајор Микеле Риси посетио данас заштићену зону око овог манастира као и да се састао са председником општине Дечани и игуманом манастира Савом Јањићем.

Током оба састанка како саопштавају вечерас из мисије КФОР командант ове мисије, мајор Риси разговарао је о безбедности окружења поготову у погледу утицаја на “ безбедност радова на путу који се протежу око манастира”.

- Генрал-мајор Риси потврдио је непристрасну посвећеност КФОР-а да настави да доприноси сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са резолуцијом 1244 СБУН из 1999. године - додаје се у саопштењу КФОР-а.

Иначе, претходних неколико дана упркос противљењу представника манастира и Епархије рашко-призренске, настављени су  радови на градњи и проширивању пута Дечани - Плав који пролази кроз заштићену зону Високих Дечана. Тим поводом епархија рашко-призренска је саопштила да је градња илегална и противзаконита јер је заштићена зона манастира загарантована законом о заштићеним зонама. Међутим, упркос апелу игумана Саве Јањића али и представника Срба на КиМ да се прекине градња, председник општине Дечани Башким Рамосај изјавио је да  “ни по коју цену изградња овог пута неће бити обустављена“. Он је апеле игумана Јањића назвао “жељама лудака” што је још један атак на братство манастира и ову светињу која је и до сада безброј пута била на мети напада Албанаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)