ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ НА ЈЕСЕН? Доктор Кон упозорио - Стање се стабилизовало, али не смемо се опустити!

Новости онлајн

15. 08. 2020. у 20:03

ШТА НАС ОЧЕКУЈЕ НА ЈЕСЕН? Доктор Кон упозорио - Стање се стабилизовало, али не смемо се опустити!

Фото: Принтсцреен/Пинк

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за борбу против пандемије коронавируса др Предраг Кон рекао је да се стање у Србији стабилизовало и додао да је то резултат мера.

Др Кон је нагласио да је ситуација иако стабилизована и даље несигурна јер је вирус итекако присутан.

- Дакле, мере морамо поштовати ако желимо у неком миру да дочекамо почетак школске године - казао је Кон за Национални дневник ТВ Пинк.

Кон је коментаришући мањи број оболелих него у претходном периоду рекао да на неки начин можемо да се радујемо што се епидемија може контролисати.

- Али, далеко је од тога да себи смемо да дозволимо да се опустимо и да почнемо да се понашамо као да тога нема, како смо једном урадили - напоменуо је Кон.

Он је рекао да, што се њега тиче, до почетка школске године не би требало укидати мере које су тренутно на снази, укључујући и забрану јавног окупљања више од десет особа, која се како је рекао, не односи на јавна купалишта.

- Пратићемо ситуацију, ако дође до неког наглог побољшања онда може да се прича о томе, а ако не дође не треба ни да разговарамо о томе - истакао је др Кон.

Говорећи о предстојећој јесени Кон каже да можемо очекивати да се догоди оно што се редовно дешава са респираторним инфекцијама, а то је да се повећава њихово присуство и додао да нема места страху.

- Оно што се дешава сада на јужној хемисфери је да нема грипа тако много, а тамо је зима сада. Ово ношење маски итекако спречава пренос грипа - навео је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Bez Karantina Ne Valja

15.08.2020. 21:09

Колико сам ја пратио, а пратим од јануара месеца, ово је само затишје, бар се мени тако чини. Ако се не уведе систем карантина, него се покушава на разне начине, укључујући и непроверену догму од 1% преноса при општем маскирању, број дневно новооболелих расте у виду спирале која повремено "пропадне", па делује као да се повлачи или стагнира епидемија. Обично, када дође до стагнирања, дође и до пораста удела благих случајева обољевања, па зато опада број тешких случајева на респираторима. Онда одједном букне. Обично бива тако, то је моје запажање, а зашто бива баш тако, то не знам, то је ствар науке, па нека научници објасне. Не тврдим да сам у праву, само кажем шта је мој утисак на основу мог вишемесечног праћења статистичких података, уз истовремено праћење вести о томе шта поједине државе примењују као мере против короне. Дакле, треба, како ја видим ствар, увести систем карантина као у Кини, као на Новом Зеланду, као у Вијетнаму. То је начин који се показао ефикасним, па и кад пробије корона карантинску заштиту, као у Пекингу и Сиђиангу у Кини, или у Окланду на Новом Зеланду, или Да Нангу у Вијетнаму, то се релативно брзо сузбије.

Realno

15.08.2020. 22:01

E moj Kone, džabe mere kad ih se njih 10% ne pridržavaju uopšte. Večeras u Big tržnom centru u "CAFE CINEMA" žurka, bez rastojanja, bez maski, njih bar 300 na malom pristoru, pevaju, gužvaju se, slave?... A ja se pitam, da li smo mi ostali ispali budale, sutra će i decu i nastavnike i doktore, medicinare i kasirke...i sve koji se čuvamo da ova"bagra"pozaražava. Pitam se gde su oni koji treba to da kontrolišu i kažnjavaju. Još traže da"orgijaju"do 01 h. Pa ko je ovde blesav??

SuperRealno

15.08.2020. 23:04

@Realno - Аман, заман... Некад су били криви Јевреји за кугу, а сада је крива за корону, како се то овде тврди, "багра". Ономад су наводно Јевреји ишли и наводно намерно заражавали тзв. исправне, а сада то ради некаква "багра". Тврдило се да Јевреји једу децу, сада се тврди да ће некаква "багра" да зарази децу. Ја разумем страх, али га ипак треба обуздати, јер кад је човек уплашен, он често каже нешто што можда не мисли, или, што је још горе, уради нешто што иначе не би. У сваком случају, ако неко мисли да ће га "багра" заразити, онда нека се не меша са онима које назива "багра".