МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Новости онланј

субота, 15. 08. 2020. у 16:28

МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ - Нова енергија и будућност Војнотехничког института

Фото: Министарство одбране Републике Србије

ВОЈНОТЕХНИЧКИ институт један је од стубова развоја наоружања, војне опреме и производа високе технологије у Министарству одбране и Војсци Србије.

За 72 године постојања и рада, Војнотехнички институт прошао је кроз бројне изазове, од седамдесетих и осамдесетих година прошлог века које се памте као златни период када су развијена тадашња најсавременија средства наоружања и војне опреме, до многих проблема и највеће штете коју је претрпео 2005. и 2006. године када су капацитети значајно смањени, јер је отпуштено више стотина људи.

Министарство одбране, свесно значаја Војнотехничког института, последњих неколико година помогло је његов опоравак улагањем у обнову истраживачког кадра кроз ново запошљавање младих стручњака за потребе реализације великог броја пројеката у области наоружања и војне опреме.

Препозната је важност улагања у младе наде, нашу памет, знање и истраживачки кадар како би та војна установа наставила да буде покретач одбрамбене индустрије у нашој земљи и реномирана установа научно-истраживачких капацитета Србије.

Због веома неповољне старосне структуре запослених у Војнотехничком институту, Министарство одбране је у последњих неколико година увело мере за значајно подмлађивање истраживачког кадра, с акцентом на реализацију јавних конкурса за пријем у радни однос на наодређено време, као и стипендирања студената завршних година факултета. Континуирани пријем младих истраживача од изузетне је важности за Војнотехнички институт, због преношења освојених знања и стечених искустава, ради одржавања континуитета текућих пројеката, али и унапређења и модернизације процеса рада кроз енергију младих људи.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Последњих година у Војнотехнички институт примљено је 69 младих истраживача, а током 2020. године биће примљено још 55 младих истраживача, по конкурсу из фебруара ове године.

Развој савремених сложених борбених и неборбених система основна је делатност Војнотехничког института и млади истраживачи приликом запослења имају прилику да томе дају свој допринос. Рад у Војнотехничком институту пружа могућност учешћа у развоју најсавременијих средстава наоружања и војне опреме, као што су ракетни вођени и невођени системи, савремени борбени системи, беспосадне платформе, беспилотне летелице, савремени електронски и комуникациони системи, радарски и ПВО системи. На тај начин, кроз рад у савременим лабораторијама млади истраживачи учествују у реализацији пројеката који су од изузетне важности у одбрани наше земље.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Усавршавање кадра један је од приоритета на који Министарство одбране и Војнотехнички институт полажу велику пажњу. Тиме су школовани млади људи у могућности да се брзо и ефикасно укључе у најсавременије технолошке процесе, а осим учења кроз тимски рад на актуелним развојним пројектима уз менторску подршку, младим истраживачима омогућено је и додатно усавршавање кроз постдипломске студије, учешће на домаћим и међународним научним конференцијама, семинарима и сајмовима наоружања и војне опреме.

Министарство одбране је у школској 2019/20. години реализовало конкурс за студентске стипендије, на основу којег је потписано 20 уговора за једногодишње и двогодишње стипендирање, од чега  11 уговора за једногодишње стипендирање - пет студената са Машинског факултета у Београду, два са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, један са Електротехничког факултета у Београду, три са Технолошко-металуршког факултета у Београду и девет уговора за двогодишње стипендирање студената са Машинског факултета у Београду.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Настављајући обнову истраживачког кадра, с циљем запослења најбољих и најталентованијих младих стручњака, Министарство одбране расписало је конкурс за доделу 34 студентске стипендије у школској 2020/2021. години - за 14 студената мастер и 20 студената основних академских студија. Конкурс је расписан за студенте основних академских студија четврте године факултета из области машинства и студенте треће или четврте године факултета из области електротехничког и рачунарског инжењерства. Конкурсом је предвиђено да стипендисти по завршетку студија добију запослење у Војнотехничком институту.

На овај начин Министарство одбране охрабрује највредније и најталентованије студенте да рад посвете држави и њеном напретку, да своје знање и таленат усмере у развој и унапређење одбрамбених способности своје земље, као и да Војнотехнички институт настави да остварује запажене резултате у области истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме и да и даље буде покретачка снага у систему одбрамбене индустрије Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

gedža

15.08.2020. 17:22

Svaka čast za sve ovo što se radi i ulaže u naučo-istraživački kadar namenske. Ne zaboravite stari kadar i inženjere, jer su oni nemerljivo vredni zbog svog tehničkog iskustva. Kao koordinatori timova još uvek mogu mnogo da daju strci. Stvarno sam iskreno srećan kad god pročitam ovakve vesti da se ulaźe u budućnost koja će da nam zadrži decu u otadžbini.