НЕ СМИРУЈЕ СЕ ОЛУЈНИ ТАЛАС: Познати метеоролог објаснио узроке нестабилног времена изнад Србије

Новости онлине

субота, 15. 08. 2020. у 16:23

НЕ СМИРУЈЕ СЕ ОЛУЈНИ ТАЛАС: Познати метеоролог објаснио узроке нестабилног времена изнад Србије

Фото: Танјуг/Оксана Тошкић

ЈАКА киша, грмљавина, па и град који су данас погодили већи део западне и централне Србије премешта се ка југу и југоистоку земље, казао је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Како је објаснио, данас је био најкритичнији дан, а разлога за бригу имају још мештани делова Србије у које су се градоносни облаци преместили, а то су Зајечар, Књажевац, Ниш, Пирот, Лесковац, Врање... Од сутра следи стабилизација времена, а лето нам се дефинитивно враћа у понедељак.

Непогоде су, објашњава Ђурић, почеле још јутрос када је било грмљавинских облака и нестабилног времена пре свега у Колубарском округу.

- Већ око 12 сати снажна градоносна олуја погодила је Горњи Милановац, а потом нас је из Босне и Херцеговине захватио нови градоносни облак који се премештао преко Подриња и Колубарског округа и потом захватио Шумадију и Поморавље - казао је Ђурић.

Истовремено се градоносни систем формирао у близини Београда, у његовим западним или сремским деловима, попут Сурчина и Батајнице где је било јаких пљускова са грмљавином.

- Тај систем се помера ка југу и југоистоку Србије, где током дана треба очекивати још пљускова са грмљавином, па и градом. Савет грађанима је да избегавају боравак на отвореном простору, јер постоји опасност од грмљавине, града и олујног ветра - упозорава Ђурић.

Сунчано је било само у Бачкој и на северу Баната.

Некима су ови облаци донели штету, посебно у Горњем Милановцу и у долинама Западне и Велике Мораве, али стигло нам је и пријатно освежење, након неколико спарних дана.

Ђурић подсећа и да је велика штета јуче забележена у Сјеници и Пријепољу.- Доста засада је страдало, а центар Сјенице био је поплављен, јер је пало 80 литара кише по метру квадратном у једном сату. Непогода је захватила целу Пештерску висораван, где је било много рода пред брањем - казао Ђурић.

Сутра нас очекује стабилизицација времена, а у понедељак летњи дан са температурама до 32 степена. Једино на југу и југозападу локално су могуће олује у брдско-планинским пределима.

У среду ће нас захватити још један нестабилни талас, а пред крај седмице биће поново сунчано и топло.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sha

15.08.2020. 18:15

HAARP, dragi prijatelji, nikada ne pamtim za svog života da je bilo ovakvih oluja.. Pogledajte po svetu šta se dešava. Stalno neko nevreme i gluposti. Testiraju lasere i razne mašine koje stvaraju oblake. Otuda požari i masivne oluje. To je sve u cilju teraforminga Marsa iliti već nekog drugog "bliskog" nebeskog tela https://youtu.be/vhxu9u97SUY Znam da je ovo "malo izvan domašaja realnosti" ali za ljude otvorenog uma, ništa nije nemoguće. Pozdrav svima