СРБИМА СЕ НЕ ЖУРИ У ЦРНУ ГОРУ! Границу прешло тек двадесетак аутомобила, нема гужви на прелазима

Новости онлине

15. 08. 2020. у 11:23

СРБИМА СЕ НЕ ЖУРИ У ЦРНУ ГОРУ! Границу прешло тек двадесетак аутомобила, нема гужви на прелазима

Фото: Милена Анђела

КАКО је и најављено од данас је званично отворена граница Црне Горе за грађане Србије, али и становнике Босне и Херцеговине, Албаније, Северне Македоније и САД.

А како се чини, према првим извештајима, на граници између Србије и Црне Горе нема већих гужви.

Услов за улазак у земљу је негативан ПЦР или позитиван резултат антитела на нови корона вирус добијен Елиса серолошким тестом, не старији од 72 сата.

Од поноћи до седам сати прошло тек око двадесетак аутомобила и то само они са раније прибављеним специјалним дозволама. До седам сати није било могуће прећи прелаз Добраково због тога што се чекао долазак санитарног инспектора који контролише све тестове.

Обавеза поседовања теста не односи се на децу млађу од пет година, наводи се у саопштењу НКТ.

Услов за улазак грађана из наведених земаља јесте и да у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору нису боравили у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.

У Србији је могуће обавити серолошке и пи-си-ар тестове на лични захтев грађана. Цене су 1.200 динара за серолошки тест и 6.000 за пи-си-ар тест.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, број људи који би средином августа или крајем месеца летовали у Црној Гори, највише зависи од тога који тест ће бити потребан. Тренутно није могуће предвидети какво је интересовање за ову дестинацију, али је преко агенција било уговорено око 25.000 туристичких аранжмана.

Фото: В. В.

- Уколико сви услови буду такви да не буде великих препрека за боравак у Црној Гори, можемо да очекујемо да између 5.000 и 10.000 људи до краја августа и почетком септембра искористи ту могућност. Број заинтересованих није лако претпоставити ни због чињенице да је велики број људи већ искористио своје годишње одморе, као и што је у овом моменту врло тешко мењати датуме годишњих одмора. Такође, доста грађана Србије борави индивидуално, преко рођачких и пријатељских веза, или тамо поседују некретнине - рекао је Сеничић.

Државни секретар у Министарству туризма Дамир Давидовић каже да је за њега ова одлука владиног Националног координационог тела - очекивана и да ће имати позитиван ефекат на туризам.

- Постоји велико интересовање за долазак туриста из Србије у Црну Гору. Одлука о отварању границе са Србијом је добродошла. Не само у августу, већ се надамо и у септембру и октобру, и да ће бити више посета са тог тржишта него што је било у истом периоду претходних сезона - прича Давидовић.

Сличног мишљења је и Ранко Јововић, председник Удружења туристичке привреде у Привредној комори Црне Горе.

- Свакако нас радује отварање граница са регионом - каже Јововић.

Амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић за "Новости" је најавио и да ће ускоро бити нормализован и авио, железнички и друмски саобраћај између Србије и Црне Горе. "Монтенегро ерлајнс" већ је објавио да од 19. августа обнавља линију између Београда и Подгорице.

У складу са стабилизацијом епидемиолошке ситуације у Црној Гори је продужен рад угоститељских објеката до један сат иза поноћи.

Фото: Принтсцреен

На граничном прелазу Прешево са Северном Македонијом Танјугови репортери затекли су синоћ само неколико аутомобила на излазу из Србије, док је на улазу рад граничне полиције МУП-а регулисан у четири траке због огромног броја аутомобила страних регистрација која улазе у Србију.

Како су Танјугу рекли полицијски службеници, на овом граничном прелазу у петак је из Србије изашло само око 200 српских држављана, а ушло нешто више од 300.

Међутим, број страних држављани који су ушли и изашли у петак из Србије на овом прелазу је знатно већи.

Данас је на Прешеву у Србију ушло око 4.000 страних држављана, док је за хиљаду мање, око 3.000, изашло.

Возачи су били прилично нервозни, па су трубили, а неколико аутомобила је покушало и да креира пету траку, мимо одобрења граничне полиције.

Циљ овог интегрисаног прелаза је да смањи гужве и чекања и олакша кретање роба.

Међутим, ове године број путника је смањен за више од 90 одсто због пандемије вируса ковид и мера затварања националних граница.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Ivan Zgrozeni

15.08.2020. 22:19

@bane kan - Grci nam nikada nisu bili prijatelji. Kada je Aleksandar Kuza osnovao Rumuniju, orva mera mu je bila da konfiskuje imovinu Crkve i napravi novu, Rumunsku pravoslavnu crkvu, izbaci crkvenoslovenski jezik i ubaci latinicu. Prvi su je 1872. priznali Grci. Priznali su ukarajinsku a priznace i Milovu crkvu. Pod svoje krilo su uzeli obnovljenu, Albansku pravoslavnu crkvu.

Gio

15.08.2020. 21:54

Ceo život letijem dole,i ne pada mi napamet da se vracam dok je Milo na vlasti! Prodao sat dole i nije mi žao! Nikad vise u CG,dok je ovaj izdajnik i najveci kriminalac i pijun amerike na čelu države Cg. Voleo bi da.mogu da kažem nekom da ne ide dole,ali ok ide ko gde hoce i ok. Ali...posle svega što čini taj ludak ja se ne bih ni upitao da li ili ne da idem tamo. Dovidjena dok on ne ode i dok veliki broj crnogoraca ne shvati ko je sa kim i zbog čega...

Zoran

17.08.2020. 23:41

O kakvom otvaranju granica lupate. Zar ja da platim test 200 eur-a da bi išao u CG.Dok se ne promeni vlast u CG i ako ni ta nova ne pokaže poštovanje prema turisti, CG me neće videti. I još nešto, da li je AV čuo za reciprocitet u medjudržavnim odnosima, jer crnogorci mogu u Srbiju bez ikakvih testova, a trenutno imaju veći procenat zaraze od Srbije

obilic

21.08.2020. 09:36

Ovo je sistem toplo-hladno.Perfidno uradjeno, a zna se da pocinje skolska godina, odmori su uglavnom okoncani, penzioneri ne smeju jer su rizicna grupa/kovid/.Ostaje samo mali broj onih koji imaju rodbinu ili svoju imovinu. Taman da plate porez i komunalije, eventualno da otklone neke stete na objektima... bravo za "bracu"- samo davaj pare.