КОВИД ПОГАЂА И НЕЗАРАЖЕНЕ: Због стреса главобоља сваког другог дана

Специјални додатак Доктор у кући / И. Ковачић

15. 08. 2020. у 17:53

КОВИД ПОГАЂА И НЕЗАРАЖЕНЕ: Због стреса главобоља сваког другог дана

Фото: Depositphotos

АКО сте забринути због ширења ковида, пуних болница и могућег исхода заразе, а при томе имате пуно обавеза на послу и око породице, могуће је да вас заболи глава.

Они који још нису пронашли начин да се опусте откако је почела пандемија, од главобоље могу да пате чак сваког другог дана. На најјачем удару су пацијенти који болују од мигрене, јер због стреса, додатно, могу да имају и обичне - тензионе главобоље.

- Раније се мислило да је узрок тензионих главобоља грчење мишића главе, скалпа, врата, али се сада зна да је то пратећи феномен тензионих главобоља - каже др Бобан Степић, неуролог. - Дакле, узрок њихове појаве није разјашњен, а најприхватљивија теорија је она о повећаној осетљивости система за бол, пре свега при хроничној изложености стресу.

За разлику од мигрене, тензионе главобоље су ретко праћене мучнином, повраћањем, поремећајем вида и физичка активност их не погоршава.

- Мигрена је углавном пулсирајућа, једнострана главобоља - каже неуролог Степић. - Тензионе су тупог карактера и пацијенти их описују као осећај стезања главе у виду обруча са повећаном осетљивишћу на додир мишића главе и врата - каже неуролог Степић.

Тензиона главобоља се чешће јавља код жена, али је бол код ове врсте главобоље углавном благ и кратко траје.

Спазам мишића

ОСИМ стреса и забринутости, узроци главобоље могу да буду и недостатак сна, прескакање оброка, спазам мишића, напетост, анксиозност, неправилан положај врата и тела, напрезање очију. Да би се главобоља спречила потребно је довољно сна, здрава и редовна исхрана, масажа и примена бројних других техника опуштања.

- До главобоља може да дође још у тинејџерском добу, али најчешће су у четвртој деценији живота, након чега њихова учесталост опада - каже наш саговорник. - Разликују се хронични и епизодични тип тензионе главобоље. Код хроничне тензионе главобоље напади главобоље јављају се барем 15 дана у месецу у току најмање три месеци у години, док се код епизодичног типа напади главобоље јављају ређе од 15 пута месечно.

Симптоми тензионе главобоље су бол који захвата читаву главу у виду непрекидног притиска или стезања, али може да почне од врата или од чела или се јави и у врату или у раменима. Бол је често благ или умерен и не омета свакодневне активности.

- У превенцији и лечењу тензионих главобоља инсистира се на редовној физичкој активности, психотерапији и вежбама релаксације - каже др Степић. - Од лекова се користе, пре свега, стандардни аналгетици, па комбиновани аналгетици, миорелаксанси, антиепилептици, као и триптани који се иначе користе у лечењу мигрене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)