ПО НАТО ШАБЛОНУ: Војна полиција на захтевној обуци (ВИДЕО)

Novosti online

петак, 14. 08. 2020. у 16:13

ПО НАТО ШАБЛОНУ: Војна полиција на захтевној обуци (ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране

МИНИСТАР одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике декларисаног вода из састава Петог батаљона војне полиције, који на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ реализују интензивну колективну обуку са циљем оспособљавања за достизање захтеваног нивоа оперативних способности ради учешћа у мултинационалним операцијама.

- Сваки припадник Војске Србије има прилику да напредује, усавршава се и усваја нова знања и нове вештине. Обука коју изводи декларисани вод Петог батаљона војне полиције је обука која може да им послужи у неким будућим мировним операцијама, али и обука која им и те како служи у свакодневном животу и свему ономе што може да се деси и у нашој земљи – рекао је министар Вулин након обиласка.

Припадници Војске Србије у стању су да испуне баш сваки задатак, спроведу свако наређење и увек  воде рачуна о безбедности грађана Србије, наглашава министар Вулин и додаје да „сви они који вежу своју судбину, будућност и живот за Војску Србије треба да знају да ће им бити омогућено да напредују, да се обучавају, учествују у мировним мисијама, али изнад свега да раде на себи, мењају свој положај на боље и да само својим радом и заслугама стигну до највећих чинова и најзначајнијих дужности у Војсци Србије.“

Заменик команданта Петог батаљона Војне полиције потпуковник Љубомир Пунић рекао је да је у питању обука где се примењују дефинисане тактике, технике и процедуре којима се остварује интероперабилност снага из различитих земаља и омогућава успешно извршавање задатака у мултинационалним операцијама. Декларисани вод из састава Петог батаљона војне полиције формиран је 28. фебруара ове године, а након периода интензивне обуке и обуке за појединце, уследила је колективна обука у бази „Југ“, која ће трајати до 28. августа, објашњава потпуковник Пунић.

- Од 3. августа започео је процес колективне обуке на бази „Југ“. Имали сте прилике да видите сегменте обуке у вези са радом патроле, односно рад вода Војне полиције приликом блокаде и претраге терена. Специфичност у реализацији свих ових садржаја је то што они морају бити интероперабилни са процедурама које се користе у партнерским земљама, а то су земље првенствено под окриљем НАТО. Основна специфичност обуке је достизање тих процедура и довођење на ниво да јединице буду интероперабилне за евентуално учешће у мултинационалним операцијама – објашњава потпуковник Пунић.

Један од припадника декларисаног вода Петог батаљона Војне полиције старији водник прве класе Далибор Гојковић истиче да је колективна обука на полигону „Боровац“ интензивнија него иначе, али и да имплементација нових садржаја обуке иде добро.

- Људи су овде дошли припремљени. Прошли смо период индивидуалне обуке и то је било одлично. Самим тим сада нам је много лакше да пролазимо кроз кораке колективне обуке. У току обучавања прорадили смо теме попут наиласка пешачке и моторизоване патроле на неексплодирана убојна средства, све процедуре које се тичу наиласка патроле на мину, а ту се подразумева извлачење рањеника, извлачење патроле, пружање подршке, слање извештаја – наглашава старији водник прве класе Гојковић и додаје да се део процедура спроводи на енглеском језику.

Обиласку обуке декларисаног вода Војне полиције присуствовали су и заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Петог батаљона војне полиције потпуковник Владимир Петрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Niko

14.08.2020. 18:53

Koji crni nato standard, kod njih kada zagrmi polovina se razbezi ko misevi, a druga odmah vadi mobilni i proverava vremensku prognozu... Ali ima i onih koji rade selfi i postavljaju na fejs stvari... Za neprijatelja nikad bolja stvar... Ahahah

maniks

15.08.2020. 09:51

Ministre objasni narodu zasto je kompletan sastav vojske Srbije presao na obuku pi nato standardima i da su sva pravila upotrebe vojske koje smo imali i koja su mnogo bolja stavljena van snage posle agresije nato kad su dosli zuti na vlast. Reci slobodno da su nato zlikovci naredili zutima da penzionisu sve oficire i podoficire jer nisu mogli da pobede posebno da su udarili kopnenim snagama i da bi im to bio kraj i da su naredili da vojska predje na nato standard. Penzionisanje su uradili jer kadar vojni koji je radio i ratovao po pravilima do tada nebi prihvatio nato gluposti.