ДА ЛИ ЦРНОГОРЦИМА ТРЕБА ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗ У СРБИЈУ? Др Тиодоровић разјаснио недоумице, све је објаснио по "зонама"

Новости онлине

14. 08. 2020. у 15:44

- Ми смо се држали критеријума који постоји у СЗО и Европском центру за контролу и праћење болести и ти су критеријуми прихваћени и у другим деловима света - рекао је др Бранислав Тиодоровић.

ДА ЛИ ЦРНОГОРЦИМА ТРЕБА ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗ У СРБИЈУ? Др Тиодоровић разјаснио недоумице, све је објаснио по зонама

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

- Дакле постоје такозване три зоне: у црвеној су они који имају 25 и више на 100.000, имамо плаву зону и ту су они од 10 до 25 кумулативних инцидената на 100.000 становника, и имамо ону испод десет, зелену - нагласио је на епидемиолог.

Како је објаснио, у тој зони се налазе Мађарска, Норвешка и за те земље Србија не тражи никакве услове нити ограничења.

- Земље у плавој зони се морају пратити интензивно и ту је на пример Хрватска и за њу смо се одлучили да постоји један услов, а то је ПЦР тест. У зони коју називамо црвена, а то је јако важно, налази се и Румунија, која у овом делу Европе има највећи број новопозитивних и за њих тражимо ПЦР, за Северну Македонију такође. За Црну Гору не тражимо, јер имају мањи број заражених сада. Зато смо одлучили да за Црну Гору не тражимо никакав услов - рекао је др Тидоровић.

Он је додао да то што Србија не тражи ПЦР тест за држављане Црне Горе не значи и да ће Црна Гора, која од сутра отвара границе за наше држављане, неће тражити ПЦР тест.

- И ово што смо рекли за БиХ и за КиМ, такође за Грчку, Египа, праћење је на дневном нивоу. За оне грађане који долазе из тих земаља не уводимо никакве мере јер рачунамо на самосвест - рекао је Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)