СПИСАК ЗЕМАЉА ИЗ КОЈИХ ЋЕ СТРАНЦИМА ТРАЖИТИ ПЦР: Које државе су у црвеној зони и шта то значи

Novosti online

14. 08. 2020. у 14:21

СПИСАК ЗЕМАЉА ИЗ КОЈИХ ЋЕ СТРАНЦИМА ТРАЖИТИ ПЦР: Које државе су у црвеној зони и шта то значи

Фото: Depositphotos

КРИЗНИ штаб за борбу против короне донео је данас одлуку да странци који долазе у Србију из Хрватске, Румуније, Бугарске и Северне Македоније морају да имају негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, али ово није коначан списак земаља за које ће бити уведена оваква мера.

Како каже епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против короне, о другим земљама ће се највероватније одлучивати на следећој седници.

Он је за Телеграф објаснио на основу чега је ПЦР тест уведен за ове четири земље.

- Све земље смо поделили у три категорије - у црвену, плаву и зелену. Црвена је она која има заражавање од 25 на 100.000 становника, плава је она која има између 10 и 25 на 10.000 становника, а зелена она која има испод 10. Држали смо се података Европског центра за заразне болести - каже проф. др Тиодоровић.

Бугарска, Северна Македонија и Румунија су у црвеној зони, док је Хрватска у плавој.

- Хрватска није у црвеној, али је у плавој зони са тенденцијом раста, што су јуче и они сами објавили - да имају тенденцију раста броја заражених, па чак и умрлих. У плавој зони су и Грчка и Турска, али ту нисмо ништа уводили јер бележе пад. Код њих је стабилна ситуација. Јесу изнад десет али далеко од 25. У плавој зони су и Швајцарска, Чешка, Данска, Пољска, Велика Британија. И за њих ћемо вероватно уводити привремене мере са ПЦР тестом - наводи проф. др Тиодоровић.

У најбољој, зеленој зони је чак и Италија.

-  У зеленој је и Мађарска, која има изузетно добре резултате. Ту су и Норвешка, Исланд, чак и Италија која има испод 7 на 100.000 становника  - каже доктор.

(telegraf.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Somborac

14.08.2020. 15:21

Zamolio bih našu vladu da obavezno uzmu Nemačku, Austriju i Švajcarsku na tu listu. Razlog? Zato što im je srpska korona trn u oku. I kad biste se zarazili u Srbiji, ne bi vam zdravstveno osiguranje platilo ni evro. Ali ako se zarazite u Španiji ili Italiji, sve vam je plaćeno. Podseća malo na "višu" i "nižu" rasu. Diskriminacija na EU bazi.