АЛБАНЦИ НАСТАВЉАЈУ СА УГРОЖАВАЊЕМ МАНАСТИРА ДЕЧАНИ: Удар на српску баштину под заштитом УНЕСКА (ВИДЕО)

Novosti online

четвртак, 13. 08. 2020. у 23:29

АЛБАНЦИ НАСТАВЉАЈУ СА УГРОЖАВАЊЕМ МАНАСТИРА ДЕЧАНИ: Удар на српску баштину под заштитом УНЕСКА (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

И ПОРЕД врло експлицитне забране градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене законе у косовском закону о Специјалним зонама, недвосмисленог става Савета за имплементацију овог закона и става међународних представника на Косову да је градња магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира противзаконит акт, локалне косовске власти у Дечанима, уз подршку надлежних у Приштини, кренуле су ових дана са интензивним радовима унутар заштићене зоне.

До сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али сада је без икаквог скривања покренута интензивна активност која за циљ има да практично заврши градњу пута и тако дугорочно угрози манастир Високи Дечани. Унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине (багери, ровокопачи, ваљак) постојећа подзида се уклања и гради нова, а пут знатно проширује. Теретни камиони грађевинске фирме „Љика“ активно довозе крупни шљунак, који багери распоређују по путу, а ваљак поравнава. Пут се проширује за још пар метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије. Постављају се широке цеви за дренажу на неколико места. Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века  и манастирским објектима. О овим радовима није обавештена ни Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани.

 
Епархија Рашко-призренска и манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут (међународног карактера) гради, најоштрије осуђују ово отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих УНЕСКО споменика на овом делу Балкана. Овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност институција у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што ће имати несагледиве последице.

 Ово није једини случај кршења закона и судских одлука на Косову на штету манастира Дечани јер општинске власти већ више од четири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права манастира. Овакво отворено непријатељско понашање и уништавање природне околине око манастира од стране косовских институција представља несумњив показатељ крајње угрожености српске верске и културне баштине на овом простору. Епархија и манастир подсећају да је став међународних институција и Савета за имплементацију зона да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избегне штета која се тренутно прави.

 

Епархија Рашко-призренска ће о свему још једном обавестити све међународне представнике у Приштини и иностранству са захтевом да се са радовима хитно престане, да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти. Епархија апелује на све надлежне да се ове незаконите активности сместа обуставе и спречи уништавање јединственог природног амбијента око манастира.

(eparhija-prizren.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Deda

14.08.2020. 00:27

Ko god misli da će iko ikada zaštititi Srpske manastire od devastacije i čak rušenja taj je budala. Ovde jedino pomaže ono što oni poznaju jedino, sila i izbacivanje i zatvaranje svih koji su bili i sada su još OVK. Sve ostalo je nestanak manastira i Srba sa Kosova i Metohije.

zaliv tacka net

14.08.2020. 02:16

Za sve nase manastire na Kosovu status kakav ima Vatikan, severni deo Kosova pod potpunu kontrolu Srbije, iz Preseva Medvedje i Bujanovca raseliti siptare i poturice a Srbe iz juznog dela Kosova tu naseliti (razmena stanovnistva i isplata u $ ko ne zeli). Formirati nove granice i zavrsiti vec jednom sa siptarima. Sad, polako vi sto se busate u prsa i kazete "celo Kosovo je nase" ako to kazete recite mi koliko je vas drzalo pusku 99 na Kosovu (ja jesam) i koliko vas je spremno da opet drzi pusku (ja jesam)....trebamo biti mudri, jedinstveni, a drzava mora da ima nekakav stav (ja bih voleo ovakav) i da od njega ne odrstupa ni milimetar vec da nasa drzzava uvodi mere siptarima a ne obrnuto..... moramo imati inicijativu ili ode celo Kosovo bestraga

rdja

14.08.2020. 12:05

@zaliv tacka net - То можда и није лоше решење, међутим проблем је у томе што тешко можемо да сачувамо манастире без макар и мало народа који у њега иде, и за који су у осталом и грађени. Без људи, манастири ће постати само археолошки локалитети, које ће свако моћи да присваја по потреби. Ватикански или Светогорски модел треба да прихвате и реализују Шиптари, а јасно нам је да то неће сигурно урадити, а плус постоји и стална опасност да тамо на власт дођу неке Вехабије или Салафисти, па да нам све униште. Идеално би било да је могуће преместити СВЕ цркве и манастире са Космета, али је то изузетно компликовано и прескупо. Остало се слажем, или оштра подела Космета са разменом становништва, или пушка у руке.

Yovanovich

14.08.2020. 03:17

Док млади Албанци сложно и марљиво раде на отимању наше територије, Срби се међусобно туку на фудбалским утакмицама и опијају на сплавовима. Наша омладина изгледа као да је јуче депортована из Лос Анђелеса.

Boris

14.08.2020. 04:17

Nema tu nista Srbija mora zatraziti precutnu saglasnost od istocnih sila radi pokretanja ogranicene sile sa ciljem vracanja Kosmeta u ustavno pravni sistem Srbije samo to i nikakvi drugi razgovor ili pregovor

Civilizacijska bruka sveta i dalje traje

14.08.2020. 07:21

Па шта раде НВО-и у Београду.Где им је савест.Ако се Србима отима,ако се Срби премлаћују,ако се Срби убијају нико од тих душебрижника из Еу и од наших душебрижника из силних Нво организација не само да не реагује већ иду дубље у саучесништво тако што одмах крену са паушализацијом злочина над Србима и заташкавање.Где ће им душа више због јадниг невиних жртава који су криви једино што су живи и што су Срби.После оваквих ствари речи падају у воду,изгледа да неко други мора на неки други начин да почне одговарати на ове ничим изазване злочине над Србима.О уништавању срспких манастира и цркава да и не причамо.ТО ЈЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА БРУКА ЕВРОПЕ А И СВЕТА.

Sima

14.08.2020. 08:59

Dali iko uopšte veruje Unesku? Pogledajte šta sve rade po Evropi i svetu?šta sve uništavaju? Sve su to korumpirane organizacije? Danas se može sve. Nepostoje nikakvi zakoni niti paragrafi o zaštiti prirode,društva i naroda! A za Srbiju posebno to nepostoji. Svet je podivljao?i nečudi me kad vladaju divljaci?