ОТКАЗАЛИ МУ БУБРЕЗИ, СРЦЕ ЈЕДВА РАДИЛО: Предраг (21) из Лесковца се вратио из мртвих, успео да победи корону

Курир

четвртак, 13. 08. 2020. у 21:11

ОТКАЗАЛИ МУ БУБРЕЗИ, СРЦЕ ЈЕДВА РАДИЛО: Предраг (21) из Лесковца се вратио из мртвих, успео да победи корону

Фото: З. Кнежевић

Предраг Николић (21) из Лесковца, стасити спортиста, здрав и прав, због короне је био на ивици живота и смрти али мајка, отац и сестра ипак су дочекали, после 17 дана борбе, да опет чују глас свог мезимца.

 Доктор ми је, отприлике, рекао да имам пола сата да се са сином поздравим и то је то. С Пеђом сам се последњи пут чула око пола једанаест увече. Рекао ми је: „Ја нисам за овде! Вадите ме одавде! Какви сте ви родитељи, овде умиру!“ У поноћ је већ био на респиратору. Мој Пеђа, у октобру треба да напуни тек 21 годину, здрав и прав, кошаркаш, био је на респиратору због короне, на корак од смрти, све му је редом отказивало, крв му је ишла из носа и уста - прича за Курир Сузана Николић из околине Лесковца, чији је син Предраг за тили час завршио на респиратору у Клиничком центру Ниш.

Момак са ивице живота и смрти, коме је у секунди све живо отказивало - и плућа, и срце, и бубрези, и јетра, крв је лила где год да га пипнеш... мезимац је целе Клинике за анестезији и интензивну терапију КЦ Ниш, где је смештен. Изнад његовог кревета су и балони добродошлице, окачени тог 4. августа, кад им се вратио. Новинари Курира су прва медијска екипа која је ушла у црвену зону Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш (репортажу прочитајте у издању Курира у недељу, 16. августа). А тамо смо затекли и Пеђу. Висок, стасит момак.

Око његовог кревета читав тим у скафандерима. Време је за вежбе - једна нога, полако савијање, па опружање. Па друга нога. Пеђа још слабо прича. Али успева да разговара и телефоном с породицом. Не жели да објавимо његову слику из кревета. Он је млад, леп, стасит и таквог ћете га овде видети.

Мајка Сузана каже да их је све затекла ужасна дијагноза. Пеђа је, наводи, од малих ногу тренирао фудбал, рукомет и кошарку, а два-три дана пре него пошто га је ковид оборио био је и у теретани.

- Нисмо знали шта нас је снашло. Хитно је из Лесковца пребачен у Ниш. А нама Пеђа уопште није деловао тако лоше. Чак смо и разговарали с њим. А у Нишу смо сазнали страшну истину - Пеђино срце ради са 20 одсто капацитета, све почиње да отказује.... Одмах је уследио и респиратор - сећа се Сузана, која је, ипак, дочекала чудо, после 17 дана агоније.

- Дошао је и тај дан. Зазвонио је телефон и чула сам своје дете! Пеђин глас! Жив је! Није више на респиратору! Срећи нашој није било краја. Једва је причао, али успео је да каже да је добро. И опет оно његово: „Извуците ме одавде.“ Жао ми га је. Разумем га, видео је и како је човек поред њега умро. Али он је у најбољи рукама и остаће тамо док лекари не кажу да иде даље. Само кад нам се вратио и да буде добро - прича Сузана.

Колико је стање било драматично за Курир описује и проф. др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

- Пеђа је наш најмлађи пацијент на респиратору. Кад су ми лекари из Лесковца рекли да шаљу врло тешког пацијента који је 1999. годиште, фрапирао сам се. А онда сам негодовао уз питање шта су чекали досад, рачунајући да је лежао код њих неколико дана. Међутим, испало је да се дечко код њих јавио 12 сати пре тога, да је већ имао мултиорганску инсуфицијенцију, низак крвни притисак, ејакциону фракцију испод 40 одсто, што значи да срце није пумпало. Сатурација је била испод 50, плућа пуна воде, отказивала су, лабораторијски налаз ужасан - феритин преко 10.000, ЛДХ преко 1.000. Најпре смо га стабилизовали, а исте ноћи је интубиран и стављен на механичку вентилацију. Крв је ишла где год да га пипнеш, из уста, носа... - истиче проф. Јанковић.

Он додаје да је Пеђа био на вазопресурној потпори, на добутамину, који му је одржавао притисак и срчану функцију.

- Воду из плућа смо дренирали. Плућа су имала инфилтрате сличне радиолошкој слици коју прави ковид пнеумонија. Пеђино стање се још компликовало наредних дана. Већ сутрадан су почели да скачу параметри који показују бубрежну функцију - креатинин и до 700, уреа и до 50. Бубрези отказују, следи дијализа. Констатујемо и миокардитис. Били смо упорни, па смо га скинули с добутамина, те су срце и притисак били бољи. Имао је и инсуфицијенцију јетре и то смо успели да санирамо. Неколико дана смо се борили да га ишчупамо из бубрежне инсуфицијенције, и онда је лабораторија кренула да се стабилизује. Потом смо га полако одвајали од респиратора и после 17 дана успели. Сад је без машине и без кисеоника. Дише својим плућима. Али Пеђа је и даље озбиљан пацијент, остаје у јединици интензивне неге. Ипак, сматрамо да добијамо битку за његов живот. Враћен је из мртвих - закључује Јанковић.  

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)