ОПРЕЗ ЗА СВЕ КОЈИ ПРЕЛЕЖЕ КОРОНУ: Кардиолог упозорава, без физичких напора три до шест месеци!

Новости онлине

четвртак, 13. 08. 2020. у 18:25

ОПРЕЗ ЗА СВЕ КОЈИ ПРЕЛЕЖЕ КОРОНУ: Кардиолог упозорава, без физичких напора три до шест месеци!

Фото: Принтсцреен

Професор Медицинског факултета, кардиолог Горан Милашиновић препоручује да док се у потпуности утицај корона вируса на срце не дефинише, особе које су га прележале чувају сваког већег физичког напора три до шест месеци.

Милашиновић каже да се о утицају вируса и степена напада на кардиоваскуларни систем много нагађа и мало зна, али напомиње да постоји на десетине студија које говоре о променама на срчаном мишићу које личе на "миокардитис" (неки извори говоре о преко 50 одсто оболелих од Ковид-19).

- Док се утицај овог корона вируса не дефинише, разум налаже да се особе које су преболеле Ковид-19 чувају сваког већег физичког напора (који би убрзавао пулс) три до шест месеци, какав је, иначе, приступ миокардитисима, а у случају тегоба (замор, убрзан или неуједначен пулс у миру, нелагодност или бол у грудима, недостатак ваздуха при мањим напорима), требало би урадити ванредни кардиолошки преглед - истакао је доктор Милашиновић.

Он је казао да је актуелна пандемија показала да у будућности треба обратити пажњу на стање јавног здравства, те назначава да су сада страдали они региони света у којима је јавно здравство "систематски уништавано на рачун приватног".

Према речима овог стручњака, један од важних елемената у епидемији, односно након ње, јесте "посттрауматски стресни синдром".

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)