ЂАЦИМА СЕ ОВО УОПШТЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ: Велика промена у школама због короне, часови физичког ће изгледати потпуно другачије

Новости онлине

четвртак, 13. 08. 2020. у 16:51

ЂАЦИМА СЕ ОВО УОПШТЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ: Велика промена у школама због короне, часови физичког ће изгледати потпуно другачије

Фото: Архива Новости

НАЈВИШЕ ПРОМЕНА, али и највише проблема у новој школској години наставници и директори школа би могли да имају са часовима - физичког васпитања! Разлог није тешко докучити, пошто ће ђаци бити много ближи једни другима него док седе у клупама.

Већ на први поглед је јасно да ће ове године бити много више теорије, а мање праксе.

- Физичко, као што знате, обухвата и здравствено васпитање, а план је да се говори много о епидемији - рекао је јуче министар просвете Младен Шарчевић.

Док време буде дозвољавало рад напољу мање ће бити проблема, али када зима натера ђаке и наставнике у сале...

- Колективни спортови не могу да се толеришу, искључиво вежбање на дистанци. Сада је вирус присутан, можда ће се и правила мењати зависно од ситуације - објаснио је др Предраг Кон, члан Кризног штаба и дефинитивно неко ко се највише заузео око доношења епидемиолошких мера у школама и вртићима.

Како је додао, нема колективних спортова, али ни скандирања, навијања...

- Баш као и код певања и овде може да се повећа излучивање вируса ако је неко заражен - рекао је др Кон.

- На физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл). Наставу физичког васпитања треба организовати на отвореном када год је то могуће и реализацију наставног програма тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима - наводи се у Упутству о мерама заштите здравља ученика и запослених, за основне и средње школе.

Д. Миловановић

Уколико се часови организују у сали за физичко треба обезбедити наставни програм који ће омогућити одржавање физичке дистанце. Уколико сала има два улаза искористити их за поделу ученика у групе у циљу смањења гужве. Пре и после сваког часа неопходно је дезинфиковати заједничке предмете (справе, лопте и сл.), очистити/опрати салу и проветрити је.

Дакле, они ђаци који се буду одлучили да долазе редовно у школу мораће да се задовоље гимнастиком, евентуално трчањем, вежбама, на фудбал или кошарку до даљњег могу да забораве! Што им свакако неће бити по вољи.

А они који се буду определили за онлајн наставу, е њима ће тек физичке активности бити равне нули.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)